Arbetsslöa och inbillningssjuka

Hoppsan, arbetslösheten är snart ett minne blott.  Det handlar inte om brist på jobb. Så fel de arbetsSLÖA har. Det handlar om brist på initiativförmåga. Och om brist på kunskap om det gudabenådade jobbskattevadraget.

Jobbskatteavdraget kan göra så att fler kommer i arbete. Det säger Riksrevisionen i sin granskning. Men allmänhetens låga kännedom om avdraget är ett problem. Om det ska fungera ekonomiskt måste människor veta om att det existerar. SvD

Arbetslösa är helt enkelt lata och tröga. Om de bara får informationen om att det lönar sig att arbeta, skulle de masa sig upp från sofflocket och ta alla lediga jobb som tydligen finns överallt. Insikter och kunskap är inte direkt Alliansens signum. Vilket även gäller för dess försvarare.

Arbetslösa är arbetslöa. Sjuka är inbillningssjuka.  Världen blir till det man vill. Om man vill. Sjuka som inte kan, som är för sjuka att tvingas in på arbetsförmedlingen, måste ta till andra lösningar. För att överleva.  En halvtidsjukskriven sjuksköterska, blir ekonomiskt beroende av sin sambo:

Sakta har hon börjat vänja sig vid tanken att hon får lov att klara sig på sitt halvtidsjobb, utan ersättning för resten av tiden. Därmed blir hon ekonomiskt beroende av sin sambo, konstaterar hon, vilket fungerar så länge han är frisk och har jobb.  SvD

Valåret 2010 blir sjuka kvinnor ekonomiskt beroende av sina partners.  Och det är inget val. Det är en nödvändighet. Inte klokt.

– Marita –

3 Comments

cc

De behöver kanske en spark i ändan för att ta sig i kragen.
Varför är vi ett av världens sjukaste folk med ett av världens högsta sjukersättningar och ett av världens bästa sjukvård?

Reply
blues

vi ÄR inte världens bästa land med det bästa vården och inte heller det bästa landet med de högsta sjukersättningarna – det är bara gammalt mantra och påhittad floskel och trams. Åk till Grekland och besök ett sjukhus i Athen – inga köer, snabb behandling och kunnig och framförallt trevlig personal.
Sverige är inte längre världens centrum – det är ett minne blott.
Ett sånt påstående i ett land där det pågår en helt öppen häxjakt på de svårt cancersjuka människor – som dessutom blir utan “den högsta sjukersättningen” under tre månader – förmodligen för att staten måste spara pengarna för att bekosta alla socialfall eller alla de arbetslösa. I ett land där regeringen hävdar bestämt att jobben finns – det är bara att välja och vräka. Inte ens de snart en miljon arbetslösa friska kan hitta arbete – men de “på låtsas” sjuka kan det.
Varför ska vår debatt styras fortfarande av cynism, hycklande och massa lögnaktiga påståenden istället för sanningen?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej CC och Blues

Håller helt med Blues om mytbildningen kring sjukskrivningar. Men häxjakten pågår både på sjuka och arbetslösa, kanske menar Du det Blues (?), annars dras vi in i den kannibalism som innebär att ställa svagare grupper mot varandra.

Att jämföra sjukskrivningstal är svårt, om inte omöjligt, eftersom olika länder har olika sjukersättningssystem. Ex. i Finland och Tyskland övergår den sjuke mkt snabbare till utförsäkring: sjuka blir arbetslösa och ev beroende av socialbidrag, alltså precis vad som händer i Sverige just nu.

Det stora problemet är att det saknas analyser om ohälsa och dess orsaker. Ser vi till vår svenska statistik, är de sjukskrivna i majoritet kvinnor. Svenska kvinnor har en hög förvärvsfrekvens samtidigt som de har huvudansvaret för hemmet. Ett dubbelarbete som 2009 inte alls är intressant i diskussionen kring ohälsans orsaker. Lägg därtill de stora neddragningarna och omorgainsationen i offentlig sektor under 90-talet (se ex. I Spåren av 90-talet av Töres Theorell) Men ingen bryr sig om orsak- och verkansamband.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.