Vä(r)sttrafik

Västtrafik är anmälda till KO. Fattas bara.  Har åkt kollektivt i snart 40 år – trivs verkligen att resa med tåg, buss och spårvagn – men vet inte hur jag ska bete mig för att åka över zoner och “checka in” och “checka ut”, som det så käckt heter.

Första gången jag kom i kontakt med problemen med det nya biljettsystemet, var när jag åkte runt med valsedlar i Västra Götaland. Med Regionen Runt som min ständige följeslagare, hade turen kommit till Skaraborg. Här gick det inte att missta sig på irritationen över att 20-korten försvann iom det nya systemet. En passagerare berättade att hon arbetade deltid i Skövde och att resorna funkat bra. Tills nu. Nu måste hon ta bilen, annars blev det för dyrt.  Att köpa periodkort lönade sig inte och kontantladdning blev dyrare än bilen. En medpassagerare svarade att det var likadant för honom. Som pensionär åkte han med 20-kortet för att hälsa på bekanta i grannstaden.  Men det gick inte längre. För dyrt att resa kollektiv………….

Vid varje hållplatsstopp fick busschauffören förklara de nya reglerna för påstigande . Beundrade verkligen hennes tålamod, när hon upphörligen beskrev systemet tydligt. Men ingen förstod någonting.  “Pant på 100 kr, så mycket pengar har jag ju inte med mig” “Men om jag glömmer att checka ut och det var sista bussen för dagen, hur får jag då tillbaka pengarna?” Felet var inte hennes, utan finns i ett system utom all rim och reson.

Så vem använder kollektivtrafiken, är beroende av Västtrafik och det krångliga systemet? Jo:

Kollektivtrafiken har en fördelningspolitisk profil. Ungdomar, kvinnor, personer utan inkomst, personer utan bil, boende i flerfamiljshus, hushåll med minst tre personer använder kollektivtrafiken i högre grad än andra. SOU 2003:67

– Marita –  

Ny Teknik skriver om krångliga system att använda, bl.a. om Västtrafik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.