Dyra sega gubbar

En del debattartiklar är helt OK. Andra kan användas som insomningslektyr… gäääsp. Så finns det aha-artiklarna, som får oss att se, att tänka mer och längre. Som Sega gubbar ger oss högre hyror, av Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen och Gudrun Schyman. Med en massa ny insikter och ny kunskap om hyressättning, om byggkostnader.  Om hur allt blir förbenat dyrt pga av “sega gubbar”, vilket inte är författarnas påhittade uttryck, utan en rapport från Statskontoret (länk sist på sida):

I ett typiskt byggprojekt består produktionskostnaderna av 30 procent byggfel, slöseri, onödiga transporter, väntan, dålig logistik och felaktig projektering.

Väldigt intressanta fakta, som garanterat gäller för ett bygge nära Dig. Hur mycket skulle t.ex. Arena Vänersborg kostat egentligen? Hur mycket av skattebetalarnas pengar, av välfärdens pengar, har runnit ut pga sega gubbar-syndromet? Pengar som försvunnit i samma takt som kommunanställda fått sparken. Det lär vi aldrig få veta. Vad vi däremot vet är hur det gått hittills:

Arena Vänersborg startar140  miljoner 21 juni 2007 (beslutet röstas igenom av s, c, kd och fp)

som bidde

170 miljoner 19 november 2008

lite mer

190 miljoner 3 september 2009

oj, nu bidde det dyrt

234 miljoner kronor 8 september 2009

236 miljoner kronor 14 september 2009

Otroligt.

– Marita –

Sega gubbar? En uppföljning av Byggkommissionens betänkande ”Skärpning gubbar!” Statskontoret 2009:6

“Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn” SOU 2002:115

No Comments

Bosse Johansson

Borde inte artikelförfattarna fundera över varför svenska byggnadsarbetare och byggföretag är så flitigt anlitade i så många länder. Just dessa “sega gubbar” som Schyman och Engman skriver om. Artikelförfattarna, tveksamt om någon av de någonsin varit på ett bygge, tror sig veta det mesta om byggbranchen efter att ha bläddrat i ett par statliga utredningar. Tyvärr lånar man sig till ett direkt reaktionärt klassförakt som tittar fram bakom de feministiska fraserna.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Bosse
Närå, om Du själv “bläddrar i ett par statliga utredningar”, ser Du snart att sega gubbar-syndromet inte handlar byggjobbarna – för det är väl den klassen Du avser, när Du skriver: “direkt reaktionärt klassförakt”. Inte byggherrarnas klass?
/Marita

Reply
Medborgare X

Om det nu är så att alla dessa byggföretagen med deras “sega gubbar” är så ineffektiv och dåliga på att pressa byggkostnaderna så borde det ju finns alla möjligheter för Gudrun Schyman och övriga kvinnliga feminister att själv starta byggbolag (som kanske enbart anställer kvinnliga snickare) och snabbt konkurrera ut alla gamla mansledda byggbolag. Med den ineffektivitet som Schyman pekar på så borde det vara en lätt match att snabbt bli det ledande byggbolaget i landet! Det skulle ju dessutom leda till att medborgarna skulle få billigare bostäder och feministerna skulle lika snabbt visa de har rätt i frågan om byggbolagen. Flera väljare skulle säkert bli imponerade och rösta på FI också. Och alla börsföretagen skulle vilja ha in de driftiga kvinnliga feministerna i sina styrelser.

Så vad väntar ni på?

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.