Åldringsauktioner

Min farfar såldes som barn på auktion. Till lägstbjudande. 100 år senare säljer vi fortfarande befolkningen till den som ger lägsta pris.  Nu kallas det “mångfald”, “entreprenörskap”.  Med målande beskrivningar konserverar vi en inhuman syn på mänskligheten. 

I Åmsele kapar Attendo åt sig vårdavtalet från ett kooperativ. Attendo Care som är Nordens största omsorgsföretag och vars huvudägare är det europeiska riskkapitalet IK Investement Partners, med fonder på bl.a.  Jersey. Är bilden klar? Lokalkännedom, kärlek till hembygden och till de som bor där, ställs mot internationellt riskkapital.

Och förtjänsten? 150 000 kr…… Ewa-May Karlsson (c), kommunalråd i Vindeln skyller på att LOV, lagen om valfrihet, inte började gälla förrrän 1 januari. Medan Doris Brändström, rådgivare till kooperativ menar att kommunen visst hade kunnat införa fritt val innan dess. Klämda blir de gamla som säljs på auktionen. Klämda mellan tolkningar och olika perspektiv.

Men ytterst handlar det om hur vi ser på människan. Som ung, som gammal.  Det är som om pensionsdagen tar ifrån människan sitt värde. Som om hon får lämna in sitt människobevis, sin legitimation som levande varelse. Och sedan går det bara utför. Sängliggandes ätandes kylda matlådor som transporterats hundratals mil. Ensamhet. Och alltså som varor i kommunens handel och vandel.

Och “fria val”, det där skall vi återkomma till. För som vi alla vet är “fria” och “frihet” inte helt okomplicerat.

– Marita  –

No Comments

Samuel

Och “fria val”, det där skall vi återkomma till. För som vi alla vet är “fria” och “frihet” inte helt okomplicerat.

Så himla sant!!!!
Visste inte om detta.. det är ju helt sjukt, va är det som håller på att hända?? Jag får panik.

Reply
fiavg

Me too….:( Har varit så j-a naiv. De gamla (du o jag, innan vi hinner blinka) behandlas sämre än…vete tusan…än det mesta.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.