Utanförskapskompensation?

Nordegren i P1 tog fasta på att sjukvårdsbiträdet kramades av båda lägren i partiledardebatten.  Sjukvårdsbiträdets skattesänkningar är förstås favvotemat för Alliansen. Ingen borgare knystar om skyhöga och slopad avdragsrätt för fackavgifter. Shit happens, även om slantarna i plånboken blir färre.  Men varför är det så knäpptyst om pensionen? Att kompensation genom lägre skatt ger mer i plånboken idag, men framtiden ser lika dyster ut som förut. Sänkta skatter ger mindre tjafs om löneökningar och som sagt: fortsatt låg pension. Bibehållen (könsmakts)ordning: sjukvårdsbiträden hava lägre pensioner.

Om sjukvårdsbiträdet är ett av gullobjekten, fortsätter lismandet även för andra grupper: 1) Pensionärer 2) Arbetslösa ensamstående föräldrar. Men sjuka ensamstående föräldrar? Nä, fel av mig, det finns ju inga sjuka numera. I alla fall inga som ska ha kompensation, för det utlovar nämligen Fredrik Reinfeldt . Att kompensera de grupper som hårdast har kommit i kläm, när Sverige tagit sig igenom krisen. “Kommit i kläm”, låter som om saker och ting skett lite oavsiktligt under mandatperioden. “Hoppsan, det var inte meningen att ersättningen skulle dröja i 3 månader, eller oj, Du fick visst lite lite. Eller ingenting alls”. Men kriget mot arbetslösa och sjuka har genomförts under minutiös planering.  Låt oss inte glömma det.

Som ett facit på Alliansens miserabla regerande, måste SMS-lånens ökning ses. Bakom största ökningen står kvinnor äldre än 36 år. Varför det? Inte har de tänkt shoppa lite nya örhängen till en ränta a´75 000%? Nej, sms-lån tas när intäkterna är lägre än utgifterna, enkel matematik. Försäkringssystemen havererar och hyresvärden väntar.  Och sms-ockrarna, som måste gnugga händerna åt fattigdomen, ger gärna lån oavsett om man är arbetslös eller sjuk.   Hur ska skuldsatta medborgare kompenseras? Skuldsättning pga av en fallerande politik, ett giltigt skäl? Knappast.   

Förresten, vad hände med “utanförskapet” som tuggades om och om igen år 2006. Är det “kompensation” som är ordet för valet 2010. Först slänga ut så många fler och göra allt värre i “utanförskapet”, sedan “kompensera” en del. Hugaligen, vad blir det 2014..?

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.