Sista dansen innan allvaret

Last Let´s Dance – tack Gudrun för fenomenala dansuppvisningar!!! Slutet på början. Början på valet.  Och välförtjänt vila innan dess.

– Marita –

2 Comments

Callisto

Programmets absoluta stjärna lämnar nu golvet för att inta den klart viktigare platsen; i riksdagen!!!

Min mor, som sett mig gå från blå till lila undrade lite häromdagen varför jag funnit Gudrun Schyman så fantastisk. Redan innan jag ens tänkte gå åt rosa så har jag beundrat hennes framåtanda och mod. Inget nederlag var för stort eller tungt, inget problem för svårt, och inga skriverier för nedslående. Vips så var hon där igen, och gjorde sin grej. Maken till överlevare har jag aldrig sett. Och nu har hon stått på dansgolvet, i glamour-stass, och visat att feminister är smarta, starka och vackra kvinnor, som tar plats och visar världen varför vi också räknas. Vem annars hade skapat en politisk arena av ett dansgolv som hon?

Kvinnor som Gudrun gör det helt obestridligt att kvinnor KAN. Och att ifrågasätta kvinnors kompetens eller existensberättigande hamnar på skam när man ser vad hon gjort hittills. Hon är i sanning en fantastisk förebild för alla oss kvinnor.

Nu ser jag fram emot att få ta del av hur hon tvålar till etablissemanget från riksdagsplats, och knör ner de viktiga frågorna i alla riksdagspolitikers agendor och hjärnor. Let’s Vote!

Reply
Lisa

Gudrun och Björn har verkligen lyst upp Let’s Dance och gjort ett i mina ögon mindre spännande och väldigt normativt program till lysande underhållning. Jag tror att den feministiska medvetenheten som Gudrun spridit har satt spår, och kommer att sätta spår; för inte brukade väl David Hellenius upprepa “Halva makten” så där mycket som i fredagens program? Och även om paso doblen inte vann juryns och TV-publikens hjärtan, så var Gudrun Schyman ståtlig och ofantligt pampig i fredags.

Jag vet att många har ifrågasatt hennes närvaro i programmet, och motiven för att vara med, men personligen tycker jag att det var både smart och modigt. Positiv publicitet, ett forum där det sannerligen behövs människor med lite skinn på näsan och något att säga som kan röra runt lite i folks föreställningar om könsroller. De är bara konstruktioner och kan därför dekonstrueras. Jag har älskat hur Gudrun lagt in politiska brasklappar genom små enkla ifrågasättanden och uttalanden, och jag är jätteimponerad av hennes förmåga att vara sig själv samtidigt som hon representerar Gudrun Schyman, smart och kraftfull politiker, feminist och entreprenör, utan att det blir fånigt eller för personligt (som när Göran Persson dansade med Mamma Mu eller Lars Leijonborg diskuterade rakade pungar i TV). Vilken förebild! Hon visar att kvinnor kan och gör det genom att leva budskapet.

Det är lite trist att behöva säga det, men jag tror att det har behövts att någon visar att en feminist kan vara en stolt, stark, smart, sexig och vacker kvinna, för det verkar tyvärr inte riktigt vara vad många tror. Bilden av feministen och synen på feminism som jag mött hos människor stämmer inte alls med den mångfald och färgrikedom som jag lever i. Där tror jag att Let’s Dance kan ha blivit en ögonöppnare för en del, och om inte annat skapat nyfikenhet.

Som Gudryn Schyman själv skrev på Twitter härom dagen: Let´s Dance går över i Let´s Vote! Det här ska bli en fantastiskt rolig valrörelse.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.