Promenad(s)eger ger oss utrymme

Valvindarna nådde styrka stiltje när Mona och Fredrik möttes i valdebatt. Trist, tyckte Expressen. Me too. Saknar verkligen Gudrun Schyman i det konturlösa valsnattret. För en bättre politik så klart, men även henne som person. Som debattör. Gudrun hade lyft fram deltidsbegränsningen som effektivt hindrar främst kvinnor från att arbeta. Gudrun skulle visat att sjuka har ett kön och frågat hur det kan komma sig.  Hon hade tagit upp den antifeministiska politiken som Alliansen bedrivit och granskat De Rödgrönas alternativ. Och Gudrun hade frågat varför ingen bryr sig om arbetstidsförkortningen i diskussionen om arbetsmarknaden.

Opinionen ger Socialdemokraterna grönt kort för att fixa jobben, medan SvD hävdar att vänstern står tomhänta i jobbpolitiken.  I jämförelse med vadå? Knappast med Alliansen, vars satsningar gått ut på att coach blivit ett säkert framtidsyrke. Det enda säkra jobbet. RödGröna och Alliansen har tyvärr mycket gemensamt i bristen på nytänk i arbetsmarknadsfrågan. Lösningen är praktikplatser och platser för praktik. Praktik i kubik. Samt en del utsmetade subventioner som ger arbete för en liten stund. Men inte länge för när arbetsgivarens cash-morot är slut, är också jobbet slut. Tack och hej.  Sven-Otto Littorin är nöjd med nystartsjobbens utfall (hur det är med könsmärkningen denna gång, förtäljs tyvärr ingenstans), i jämförelse tidigare regering. Snacka om jämförelse “med vadå” ….  Mycket sämre eller sämst, det är frågan.   Susanna Svensson skriver om just praktikhybrisen . Ett ovanligt bra Newsmillinlägg. Förbaskat bra och exakt.

Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, sker de största politiska förändringarna när regeringsfrågan är död. Vilken den snart kan anses vara med en diff på 10 %. Om De RödGröna fortsätter sin solklara väg mot regeringsmakten, ger det alltså oss mer vind i seglen.  Ju mindre Allians, desto mer Fi.

Och vad skulle kunna hända?  Hur många väljare kan svälja, blunda eller glömma sjukförsäkringsfiaskot? Som enligt Fredrik går att fixa till om det “går snett”.  Hur då?! Det är människor, individer, medborgare som drabbas. Levande varelser. Som kastas hit och dit och slutligen ut.  Fixar till, det gör man med en tapetvåd som hamnat snett, hela väggen kanske måste tapetsera om . Men det går. Eller béarnaisesåsen som skär sig. Slänga ut och reda ny. Jobbigt och det kostar lite tid och pengar. Men det funkar. En uträkning som blir fel kan raderas. Skrivas in på nytt. Och det är just här kärnproblemet ligger för Fredrik & Co. De sjuka och arbetslösa ses som svarta (kanske röda?) siffror på ett vitt papper, numbers i ett kalkylblad. Hoppsan, det bidde fel, måste använt fel excelformel då räknar vi igen. Det funkar inte.

– Marita –

9 Comments

Eric

Praktikplatser är lösningen säger du? Jättebra för företagen som slipper lägga pengar på arbetskraft! Det har kommit så många praktikanter som passerat på de (butiks) jobb som jag har haft! Hur många som fått jobb? Noll! Nä sänkta skatter är det enda som kan rädda Sverige nu!

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Eric

Nääää….??? praktikplatser är inte lösningen, utan det är Allians och Rödgrönt som är praktikkramare. Sänkta skatter för att öka tillväxten ger tyvärr inte jobben.

/marita

Reply
susanna svensson

Sänkta skatter ger tyvärr inte fler jobb. Det var det man ljög om när den stora skattereformen genomfördes. Tyvärr ledde det till massarbetslöshet under 90 talet en massarbetslöshet som sedan permantetades eftersom att de snåla arbetsgivarna vande sig vid gratis arbetskraft betald av skattebetalarna. Det är lätt att jobba med slimmade organisationer för att driva upp vinster. Vilket leder till utbränd personal när de stupar så ersätts vederbörande av praktikanter från något arbetsmarknadspolitiskt program. Praktikanter som sedan byts ut mot en ny praktikant. Det är ärligare att ha en öppen arbetslöhet på över 10% än tusentals personer undanstoppade i praktikplatser som egentligen skulle vara riktiga jobb.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Susanna

Håller absolut med! Sedan undrar jag hur det blir nu när allt fler går in i fas 3 i utvecklingsgarantin, när arbetslösa ska arbeta i samhällsnyttig verksamhet för 65 % i ersättning och arbetsgivaren få drygt 200 spänn om dagen/praktikant.

Eu-kommissionen gav i uppdrag att räkna ut samhällskostnaderna för arbetslöshet. Och det visade sig att arbetslöshet kostar lika mkt eller mer, som en anställning: arbetslöshetskostnaden = kostnaden för ett vanligt jobb helt enkelt. Men kunskapen begravdes ngtstans, kanske för att att arbetslösa är effektiva verktyg i att hålla nere lönenivån.
/marita

Reply
susanna svensson

Arbetslöshten skulle lätt kunna minska med flera hundra tusen personer genom att de pengar som betalas ut i A kassa och aktivitetsstöd i stället gick till offentlig sektor och fördelaktiga lån enligt liknande system som studiemedelssystemet till folk som vill starta eget. Det ska vara riktiga jobb inga bidragsjobb. Min arbetsförmedlare tyckte att jag skulle praktisera på en skola genom att ringa runt och ragga prao platser till högstadieungdomar. Det är fakstiskt syo konsluleter som ska sköta den typen av arbetsuppgifter inte gratisarbetskraft.

Reply
Fior i Västra Götaland

Du beskriver faktiskt delar ur vårt politiska program: att omfördela kostnader för arbetslöshet till regulära arbeten. I kombination med en arbetstidsförkortning för alla.

Suck…det är ju så sjukt: att praktikanter ska utföra ordinarie arbetsuppgifter, som i Ditt fall. Såväl fackliga som arbetsgivarorgansiationer borde faktiskt unisont protestera. Facket för att praktikplatser tränger undan ordinarie anställning. Arbetsgivarorg. för att praktikanter ger konkurrensfördelar till vissa företag.
Marita

Reply
susanna svensson

Problemet är ju att det ruckas på reglerna när det gäller praktikanter. För praktikanten ska ju alltid gå brevid en fast anstäld och får inte jobba självständigt Kontrollen är obefintlig av att så verkligen sker och många arbetsgivare fuskar. Praktik kan vara ok som en del av en utbildning, men nu dräller det av praktikplatser där arbetsgivarna har krav på universitetsutbilning, körkort samt lång tidigare arbetslivserfarenhet. Det är hur tydligt som helst att arbetsgivarna vill att staten ska betala lönen under den tid det tar för en nyanställd att komma in i sitt nya arbete. Tyvärr går det tydligen inte att få jobb i dag utan att först jobba som slav i 3-6 månader.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Susanna
Tyvärr tror jag också att det är så slimmat (som Du själv kommenterat tidigare) på arbetsplatserna, att det inte “bara” är arbetsgivaren som struntar i reglerna. Som anställd är man tacksam att en praktikant kan avlasta en absurd arbetsbelastning. Tyvärr.

Marita

Reply
susanna svensson

Om nu sänkta skatter vore räddningen förklara då varför vi hade i stort sett full sysselsättning innan skattereformen i början på 90 – talet men har lidit av en permanent hög arbetslöshet sedan dess.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.