Pärlor för..ledamöter?

Svenska Dagbladet agerar twittrande Anonym Väljare och testar svarsfrekvens hos riksdagsledamöter. Mycket intressant! Snabbast var förstås Fredrik Federley på 15 minuter.  Men sedan blir det sämre, ja riktigt illa.  Av 81 ledamöter, svarade inte 69 st. Som att dela ut sitt telefonnummer, utan svara på inkommande samtal.  Eventuellt ringa ut någon gång i månaden. Meningslöst och irriterande.

Mailade själv socialdemokraternas info och undrade hur kongressen 2009 beslutade i frågan om deltidsbegränsningen. Det var ett par månader sedan och svaret, ja det lär jag aldrig få.  Att jämföra med mailet till Gudrun Schyman om arbetslöshetsfrågan ett par år innan Fi var påtänkt.  Efter 45 minuter, låg Gudruns svar i inboxen.  Blev otroligt imponerad, tills omgivningen övertygade mig om att det måste varit en sekreterare som svarat. Men idag vet jag att det inte är så. Gudrun svarar själv. Hur hon hinner, är en fullständig gåta.  Twittrar, mailar, skriver debattartiklar, dansar, föreläser. Oj.

Enligt Svd, nyanställer partierna experter för att avhjälpa frånvaron av sociala medier.  Är det inte att kasta pärlor för…ledamöterna?  Istället är det förmodligen 2 faktorer som avgör: personlighet (förstås) och ekonomi.  Social kompetens och dålig ekonomi. Fi har nollbudget.  Riksdagpartierna kan i jämförelse bada i pengar.  Vi kan inte tapetsera gathörnen med flådiga valaffischer i 4 färgstryck – shit, vi har nog inte så det räcker till en enda, inte ens 1 st A4. Inga reklamfilmer, inga betalda valturnér på vägarna runt om i Sverige. Men vi har Gudrun och vi har oss själva. Socialt kapital, slitet klyschbegrepp, men hos oss är det i allra högsta grad levande.  Kanske är partierna för lata, för bekväma – någon PR-byrå och inhyrd expert grejar ändå allt.

Hmm, dags att sänka partistödet i demokratins namn, eller i alla fall bannlysa stöd till svindyra PR-byråer? För att valda och väljare ska kommunicera även under drygt 1400 dagarna mellan valen.

– Marita –

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.