Ministrar mammor och pappor

I senaste opinionsmätningen rasar i Alliansen till 39,4 %:

– Regeringen verkar ha förlorat initiativkraften, säger Carl Melin opinionschef på United Minds. AB

Tvärtom. Initiativen har haglat över medborgarna i allmänhet och sjuka och arbetslösa i synnerhet.  Elaka och kostsamma initiativ. Dyrt för individen, dyrt för samhället.

Blir intressant att se om utnämningen av Birgitta Ohlsson påverkar Folkpartiet i kommande mätningar. En icke helt problemfri tillsättning. FP-ledaren Jan Björklund om en minister som väntar barn:

– En modern arbetsgivare stoppar inte duktiga kvinnor för att de föder barn. En modern arbetsgivare anpassar arbetet eller uppdraget. DN

Jaha. Gäller det bara kombinationen kvinna + minister? Sven-Otto Littorin fick ju gå från halvtidsförälder till varannan helgförälder för att orka med arbetet som minister.  Visserligen inga små barn och visserligen ensamstående på halvtid.  Men det fixade ju Beatrice Ask och hon hade väl barnen på mer än halvtid? Men just det, Beatrice är ju kvinna.

Känns i alla fall orättvist för alla pappaministrar. Eller är det månne dinosaurietänk som avspeglas i traditionella könsroller i regeringskansliet?  Arbetsgivaredinosaurier och pappadinosaurer.

– Marita –

2 Comments

Lisa

Var inte Birgitta Ohlssons företrädare, Cecilia Malmström, en av de politiker som alldeles utmärkt har lyckats kombinera mammaroll med politisk karriär? Hon födde tvillingar under sin tid som EU-parlamentariker, så det är självklart att det går. Och det borde inte ens behöva påpekas, för den som tar en politisk post på den här nivån gör nog ett ganska väl genomtänkt val. Och som Birgitta Ohlsson också påpekat idag är hon gift med en modern man som kan vara pappa. Vad är det för förlegade tankar som lyser igenom i såväl kommentarer som journalisternas frågor?

Men det är skönt att Alliansen har kunnat göra något rätt…

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Lisa
Ah, så kanske det var – tack för info! Då var Cecilia redan inne på banan s.a.s? Inte gravid under utnämningen? Blir ju lite knepigt att kicka någon under pågående anställning.

Vi gillar att se oss som världens mest jämställda land, men attans vad det krackelerar. Samtidigt är det bra att skiten kommer upp till ytan. För den finns lite varstans, som överallt, 24/7.

Ja, man blev ju lite glad å Alliansens vägnar. Kan inte vara lätt att upprepa blunder, på blunder oavsett område.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.