Icke-existerande valfråga 2010

Mödrar tappar i lön. Gravida kvinnor  avskedas.  Föräldraledighetens konsekvenser är glasklara. Övertydliga.  En individualiserad föräldraförsäkring är avgörande för jämställdheten. Ändå är frågan iskall.

Eller just därför?

– Marita –

5 Comments

Callisto

Man tror väl att hormonrusiga väntande kvinnor och baby-lyckliga nyblivna mammor inte skulle bry sig om ett löfte om att minimera deras karriärmässiga risker i samband med att man skaffar barn. Inga direkta poäng alltså i valrörelsen, för dessa kvinnor tänker väl ändå att allt i livet stavas ‘bebis’ just nu?

Jag tror på att individualisera. Efter mycket övervägande kring fria val och vad som ska bestämmas politiskt känns det helt rätt att båda föräldrarna bidrar så lika det går. Med detta måste givetvis taket för vad man kan få ut på försäkringen höjas, för att familjen ska drabbas minimalt när den med högst inkomst är hemma. Då blir det också lättare att få gehör för att båda ska vara hemma. Annars har man ju av tradition (och ekonomiska skäl) nästan alltid valt kvinnan till att stanna hemma.

Reply
Fior i Västra Götaland

Ta större ansvar så att de inte får sparken pga av graviditet? Att inte skaffa barn, helt enkelt. Fast det kanske inte var va´det du menade…:)

Reply
vmm

Gravida kvinnor sparkas inte för att dom är gravida utan för att dom är hemma för länge med barnet. Ut och jobba med er. Se så.

Hoppas du fattar att det är skrivet med en smula ironi. Men problemet för kvinnor på arbetsmarknaden beror ju faktiskt på att kvinnor är hemma för länge med barn. Om alla kvinnor skulle dela föräldraledigheten mer jämt så skulle problemet vara löst.

Precis som man skuldbelägger män och säger att dom borde ta mer ansvar för barn och familj, så kan man skuldbelägga kvinnor för att dom borde ta mer ansvar för sitt arbete. Det beror ju på hur man vill se det.

Men ta det här med en nypa salt nu, för jag tycker inte man ska hålla på att skuldbelägga alls. Ville bara vrida lite på perspektiven för det kan alltid vara nyttigt att hålla fantasin i trim.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.