Det finns en stolt politiker bakom varje absurt beslut?

Sänkt a-kassa ökar inte motivationen, visar en ny avhandling. Allianspolitiken Hungriga legon jagar bäst, funkar inte. Det vet redan de arbetslösa.  För ansvarig minister Littorin spelar det nog ingen roll alls, här handlar det om att skilja agnarna från vetet, de arbetsSLÖA från de arbetande. Littorin var ju helnöjd, riktigt stolt över a-kassepaketet, där t.ex. 75 dagarsregeln gör att kvinnor fortsätter arbeta deltid, eller är heltidsarbetslösa. En regel som i framtida historieböcker kommer att beskrivas med ett gigantiskt frågetecken: varför?

Helnöjda politiker bakom absurda beslut, finns det lite överallt. I vår egen region, rasar debatten om NU-sjukvården, med flyttöran Uddevalla – Trollhättan. Vilken soppa!  Sex överläkare menar att inkompetenta politiker ödelägger ortopedin och undrar:

Vi ser fortfarande inte logiken i att patienter som ramlat från en 4-meters stege och brutit benet skall föras till NÄL, medan de som fallit endast från 2,5 meter kan föras direkt till Uddevalla. Att ha ortopedisk kirurgi på det ena sjukhuset och omhändertagande av stora olycksfall på det andra är det bara ett fåtal politiker som kan se nyttan med, företrädesvis inom Västra Götalandsregionen. GP-Debatt

Är absolut inte sjukvårdskunnig, men kan väl måtta 1,5 meter. Besynnerligt….En av politikerna i NU-sjukvårdens styrelse, vänsterpartisten Peter Spjuth, skrev själv år 2006 att han var “stolt” över att ha fattat beslutet att lägga ned ett bra behandlingshem för självskadebeteende (Källan i Vänersborg) .  “Stolt”, kändes verkligen inte som ordet för dagen, den dagen. Nu har ju regionpolitikerna i Vänersborg/Trollhättan en gedigen tradition av märkliga och för kostsamma beslut att upprätthålla. Som när de lekte fastighetsmagnater, sålde Vänersborgs sjukhus billigt för att sedan hyra tillbaka dyrt. En saftig räkning för regionens skattebetalare.

Nä, nu behöver jag lite positiva energier och röstar på Fi Göteborgs politiska frågor.

– Marita –

7 Comments

Linda Holmer

Svar till Marita som säger: “är absolut inte sjukvårdskunnig” .
Nej, det tror inte jag heller att du är efter att ha läst vad du här skriver. Frågan är mycket mer komplex än att handla om några meter hit eller dit! Vill du verkligen veta mer kring frågan å tycker jag att du ska kontakta Peter Spjuth som definitivt är sjukvårdskunnig och högst kompetent politiker!

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Linda

Nja, jag vet andra saker, som konsekvenserna av nedläggningen av behandlingshemmet i Vänersborg. Vet Du själv vad nedläggningen av behandlingshemmet Källan kostade i mänskligt lidande och skattepengar? Det beslut som Peter Spjuth stolt drev igenom med övriga NU-styrelsen. Det var inte bara en pinsam och dyr affär för regionen, beslutet vittnar om en människosyn som inte hör hemma i sjukvården. Med och utan sjukvårdskunskap.
/Marita

Reply
Linda Holmer

Du skriver att politiker är stolta över absurda beslut. Det där tror jag inte att du själv ens tror på. Frågan är snarare hur många politiker som vågar ta ansvar och verkligen genomföra tunga beslut, hur svåra de än är. Finns det heliga kor? Vem ska i så fall få avgöra vilka de är? Du anser kanske att Källan i VBG var en helig ko som skulle få vara kvar? Hur skulle du vilja finansiera det? Vilka andra “saker” skulle du slakta före Källan? Och på vilket sätt skulle du hantera dem så av det beslutet blivit drabbade, utan att göra dej skyldig till onödigt mänskligt lidande och förlust av skattepengar?
Med din kunskap “om andra saker” kanske det finns ett överkomligt svar men dina påståenden kring Peter Spjuth är ogrundade och vittnar snarare om din egen människosyn och ett politikerförakt.
Hade varit intressant att se dig vid rodret för Västra Götalandsregionen och NU-sjukvården, hur du prioriterat och om du hade kunnat ta de tuffa beslut som krävs. Kanske en fråga du själv ställt dig? Hur mycket positiva energier hade det givit dig?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Linda
När jag skriver “stolt”, refererar jag bara till en debattartikel som Peter Spjuth själv skrivit och som publicerades av TTELA. Där han alltså själv använder begreppet för att beskriva hur han såg på beslutet att stänga Källan. Som fö Monica Selin (kd) replikerade på. Och hon var inte stolt.

Att stänga Källan kostade mer än att fortsätta driften. Och då snackar vi bara ekonomi. “Heliga kor”?!? När det finns en vård som uppenbarligen fungerar, där personal, patienter och anhöriga gemensamt protesterar mot nedläggningen och där patienter skrevs ut utan att vara färdigbehandlade…att kalla det “helig ko” är tja…??!!!!

Tycker inte alls att det var ett vare sig “modigt” eller “tungt” beslut att stänga Källan. Tvärtom. Och det fanns och finns politiker som såg andra vägar. Och som sparat såväl mänskligt lidande och åtskilliga skatteslantar åt regionen om de varit i majoritet.
Marita

Reply
Linda Holmer

Hej!
Du skriver “en stolt politiker bakom absurda beslut”. Menar du att Peter Spjuth skrivit att han är stolt över ett absurt beslut? Att beslutet var absurt är väl i det här fallet ändå din åsikt och inte hans, det är en stor skillnad i det. Du svarar inte på mina frågor till dig…..Tråkigt, det hade varit intressant att se hur du skulle lösa problemen utanför den lilla världen Källan.

Eftersom du uppenbarligen inte tycker att nuvarande majoritet har gjort ett bra arbete så kommer du naturligtvis till hösten rösta på något annat alternativ. Kanske sympatiserar du med kd och hoppas att de vinner valet och att de bedriver en politik som i alla lägen behåller verksamheter och inte bara lyssnar till utan också beslutar enligt vad personal, patienter och anhöriga vill. (vad skall man då med politiker till???)
Frågan är väl bara om det då också är personal, patienter och anhöriga som skall bära ansvaret för verksamheten och ekonomin?
Nej, det hade som sagt varit intressant om du kunde konkretisera mer i dina påståenden, men det kanske du inte kan???

Reply
Fior i Västra Götaland

Trist att du bagatelliserar Källans verksamhet med “helig ko” och nu “utanför den lilla världen Källan”. Den lilla världen räddade liv. Den lilla världen tog hand om främst kvinnor med självskadebeteende som övrig psykiatri inte kunde behandla. Det kallar jag stort. Jag får the creeps när jag läser din beskrivning av hur politiker ska agera. Hoppas innerligt att du skriver för att provocera och att det inte avspeglar en människosyn.

Räddningsverket har utmärkta samhällsekonomiska beräkningar på hur kostnaderna blir med, just det: absurda beslut. Kan användas av alla politiker som vill.

Som du säkert vet, protesterade Ung Vänster mot nedläggningen. Mot sitt egen representation alltså. Alternativ att rösta på. ..Tja, vet inte. Fast jag vet ju vad jag absolut inte ska rösta på. Jag röstar på en humanistisk politik. Blir schysstare och billigare så.

Marita

Reply
Linda Holmer

Hej!

Oj, oj, verkar som detta var riktigt provocerande för dig!

Jag blir rädd när jag ser hur illa du uppfattar vad jag skriver och hur stort utrymme för tolkning du ger dig själv i dina antaganden. Jag har aldrig bagatelliserat någon verksamhet, inte Källan heller, det skulle jag aldrig göra. Heliga kor är inga bagateller, tråkigt att du har den uppfattningen. Jag är väl insatt i hur viktig Källans och dess likvärdiga verksamheter är. Det vet jag verkligen. Men tro inte för ett ögonblick att detta är det enda som är viktigt. Har du glömt de övriga verksamheterna ett samhälle bör ha? Vikten av dessa och framför allt det ekonomiska perspektivet, är de inte viktiga då??? Också tråkigt att du får creeps, hoppas det går att behandla! För aldrig har jag heller skrivit hur politiker ska agera. Åter din åsikt och inte min. Jag har inget svar på hur politiker ska agera, men det verkar du ha. De ska göra som du vill och som gynnar dej, annars är de inget att ha, eller??? Jag tycker att det är jätteviktigt att politiker lyssnar till alla, oavsett om de är patienter, personal, brukare, a-lagare, direktörer osv. Men det innebär ju inte att de sedan beslutar så. Det är en en stor skillnad. i det steget krävs mod och ansvar och stolthet. Lätt att bli populistisk….. Vänsterpartiets medlemmar och politiker är inte stöpta i samma form, vi är olika och tycker olika i olika frågor, så är det bara och så tycker jag att det ska vara. Att olikheten i åsikterna finns tyder bara på att partiet fortfarande är friskt!

Du svarar inte på mina frågor, men det hade jag i sig inte väntat mej. Hade varit intressant att se om du har ett helhetsperspektiv eller om det bara är Källan som engagerar dig och hur din prioriteringsordning skulle sett ut om Källan blev kvar och vilken annan verksamhet som istället skulle bort.

Du skriver att du inte vet vad du ska rösta på (?????) men att du ska rösta på en humanistisk politik som blir både schysstare och billigare. Hoppas att du inte tror att det skulle vara kd…..det ger mej rysningar.

Dock kan vi väl bara konstatera att så här är det, vi är alla olika och tycker olika. Om sedan du anser att politiker inte är kompetenta och fattar absurda beslut så får du tycka det, precis jag som politiker ibland tycker att det finns en del inkompetenta och absurda väljare. Så är det!

Nu blir det inga mer inlägg från min sida i den här frågan

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.