Det duger inte

Fredrik Reinfeldt är bekymrad.  Oroad över opinionssiffrorna som leder rakt mot en brakförlust 2010:

– Jag tänker göra allt jag kan för att inte kasta ut Sverige i det kalla vattnet, sade Reinfeldt som förutspår att riksdagsvalet i september nästa år kommer att bli en folkomröstning om arbetslinjen. DN

Men medborgarna har ju redan kastats i. Det är isande kallt och många känner inte botten.  Nej nej, snälla, gör inte ännu mer. Det räcker nu.

Troligen förlorar Alliansen valet 2010 av samma orsak som de vann 2006 – pga proteströster.   Ska svenska väljare missnöjesrösta vartannat val? Sossarna fixade inte arbetsmarknaden – ut med dem, Alliansen misslyckades med a-kassa och sjukförsäkring, eller förresten: är det något som gått vägen…? – ut med dem. Har regeringar upphört att väljas och istället väljs den sittande bort: det minst onda får makten? Pest eller kolera får styra under 4 raska år och försöka hinna få med så mycket som möjligt av just sina idéer, sin ideologi.  Bevares…

I dagens Studio Ett, förklarade Luciano Astudillo (s) varför S vill ta bort skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Ett mischmasch av orsaker och jag väntade. Och väntade på det som aldrig kom: hur inköp av marktjänster påverkar jämställdheten i hushållet.  Luciando som tillsammans med Sven-Eric Österberg ledde det jobbrådslag som ville behålla borgarnas deltidsbegränsning – specialregeln för, eller snarare mot, kvinnor. Jämställdhet – va´e´de´för nå´t? Uppenbarligen ingenting för ledande socialdemokrater. Socialdemokrater som förmodligen kommer att styra landet de närmaste 4 åren. Och jämställdheten, tja den negligeras av såväl sittande som kommande regering.

Nä, det här duger inte. Vi behöver nytänk. Inte vare sig Nya eller Gamla Moderater eller Sossar med eller utan grönt och mera rött. Vi behöver visioner och ambitioner att förändra från grunden.  Stopp på mytbildningen kring sjuka och arbetslösa. Ett slut på fåniga påhitt i arbetsmarknadspolitiken: praktik, 3:e fasen, 75-dagarsregel, plusjobb och nystartsjobb, mera praktik och kanske sänkta ungdomslöner osv osv . Alla jippon som tänkas kan. Allt utom reguljära arbeten. Allt utom en arbetstidsförkortning.  Och vi måste ta fram ojämställdheten och vad den faktiskt gör med oss och vårt samhälle, med arbetsmarknaden, med familj, fritid. Med självaste livet.

– Marita –

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.