Äntligen män om barn

Äntligen höjs mäns röster för en jämställd föräldraförsäkring! Yes, vilket bra avslut och ingång på ett nytt år. Läs och lyssna på SR Och intitiativet kommer förstås från Bästsidan, där David Norlin, Göteborg startat nätverket Piff  – Pappor för individualiserad föräldraförsäkring. Målet är att göra individualiserad föräldraförsäkring till en valfråga och jag hoppas innerligt att de lyckas. 
Piffs beskrivning på Facebook:
Vi är pappor. En del av oss kanske inte har barn än, men då är vi potentiella pappor.

Vi tycker att det ojämställda uttaget av föräldraledighet (och den ojämställda fördelningen av föräldraansvar överhuvudtaget) är ett mansproblem. Varför väljer så många av oss män bort att ta hand om sina egna barn?

Vi menar att dagens föräldraförsäkring hjälper till att konservera ett system där män lägger över ansvaret för barn på kvinnor, och där kvinnor blir diskriminerade på arbetsmarknaden.

Vi anser att en individualiserad föräldraförsäkring är en nödvändig och effektiv reform.

Alla varande och blivande pappor, gå med i Facebookgruppen PIFF – Pappor för individualiserad föräldraförsäkring.

– Marita –

2 Comments

David

Åh, vad rättvist det kommer att bli nu. Särskilt för de pappor som tvingas spendera mindre tid med sina barn än vad de gör i dag. T.ex. om mamman är lärare och har sommarlov, och får vara hemma mycket med barnen ändå, kan hon i dag låta pappan ta fler föräldradagar än hon. Det är inte möjligt i denna “jämställda” föräldraförsäkring.

Jag vet en pappa som arbetar på båt och därför är hemma på heltid varannan vecka. Varför ska han tvingas ta ut 50 % av dagarna när han redan är hemma lika mycket som mamman?

Eller jag som pluggade och var hemma väldigt mycket under vår sons första år. Har man det inte så fett rent ekonomiskt kan det sabba ganska mycket att studentpappan som ändå är hemma måste ta ut en massa dagar som “höga SGI”-mamman kunde tagit.

Tanken är god, men funkar inte alls i praktiken. Vi får hitta andra incitament för att få hem papporna. Som man på vänstersidan ofta säger: Kom ihåg att alla familjer inte är likadana!

Reply
Malinka

@David: Ja, för en del som har “ovanliga” arbetstider eller arbetar i vissa yrken kommer flexibiliteten att försämras.

I diskussionerna om en invidualiserad föräldraförsäkring plockas gärna specialfallen fram, men är det verkligen undantagen som ska vara grunden för hur ersättningen till en socialförsäkring utformas? Det tycker inte jag; särskilt när det handlar om en som har så stor inverkan på såväl arbetsmarknaden i stort som de enskilda individernas framtida möjligheter på den.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.