Alliansbubblan

Fastighetsbubblor, finansbubblor, it-bubblor. Vi vet hur det går. Och vi vet varför. Okunskap, hybris och ett avstånd till verkligheten som bara växer. Och växer. Tills det spricker.  Alliansbubblan som fyllts med den ena galenskapen efter den andra, har lyft från marken. Och spricker i god tid innan valet 2010.

Kaoset med sjukersättningen är på intet sätt unikt i styret a´ la Alliansen. Tvärtom är det en regel.  När arbetslöshetsförsäkringen förändrades lika hastigt och obetänksamt, “glömde” man att alla inte har samma bakgrund, samma villkor. Arbetslösa som ex. timjobbat i utvecklingsgarantin skulle plötsligt tillbaka till a-kassan.  Och? Kruxet var att regeringen utgått från en norm: en arbetslös är en arbetslös till 100 %. Regeringen hade inte räknat med märkliga arbetslösa som prompt försöker komma in på arbetsmarknaden genom att ta de jobb som finns: timjobb, ofta i offentlig sektor och det berörde nästan bara kvinnor. Så gör nämligen kvinnor: springer när man ringer.

Regeringens slarv kunde då leda till en sänkning på drygt 9000 kr i månaden. En bestraffning för att ha arbetat. Hade vederbörande varit helt arbetslös/inte nått upp till nytt arbetsvillkor, hade ersättningsnivån inte påverkats.  Och regeringen begrep ingenting. Borgerliga handläggare i arbetsmarknadsutskottet förstod heller inte. Men Josefine Brink (v) ställde en interpellation till Sven-Otto Littorin utifrån ett mail från en kvinna som hamnat mellan stolarna.  Littorin som tvingades täppa till luckan i systemet.  En lucka som lämnats vidöppen för att man inte vetat, inte tänkt. Från media var det knäpptyst den gången, trots att det var åtskilliga som drabbades av regeringens vandel och handel med arbetslösa. 

Självklart kommer även sjuka att hamna (har redan hamnat) mellan stolarna. Självklart kommer många att drabbas av slarv, fel och förseningar.  En del sjuka förlorar tusentals kronor för att de inte orkar gå in i den obligatoriska af-introduktionen. 

Regeringen fortsätter “glömma”, röra till det och komma med falska utspel. Det är själva grunden i regeringens syn på sjuka och arbetslösa.  Man kokar soppa på allehanda lagar och förordningar, en nypa av det ena och det andra och resultatet blir därefter. Men det gäller inte alla, förstås. Inte var det ett hafsigt hopkok när fastighetsskatten sänktes eller förmögenhetskatten avskaffades.

65 % av de som utförsäkras är kvinnor. Deltidsarbetslösa som straffas med heltidsarbetslöshet är i majoritet kvinnor.  Ingen frågar varför kvinnor är oftare sjuka än män. Ingen frågar varför deltidsarbeten har kvinnors signum.  Är det för att “varför” innebär obehagliga svar?  Så är det nog.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

No Comments

fine trasmissioni

Värst vad alla har nu blivit specialiserade läkare! Om man är sjuk skall man ha ersättning från försäkringskassan. Om man är frisk skall man jobba. Svarare är det inte. Frågan är vem är frisk och vem är sjuk. Självklart har de sjukskrivna intresse att meddela att de är sjuka, men vad en privat läkare säger många gånger är inte vad verkligheten speglar. Att den förra regeringen använde sjukskrivningarna för att dölja arbetslöshetens siffror är också att räkna in i den här farsen om “stackars döende” som måste jobba! lite nyans, tack!

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej fine trasmissioni
Självklart och det är väl ingen som säger: att man ska ha ersättning om man inte är sjuk? Det är inte privatläkare jag hänvisar till, det är läkare på en vårdcentral, just denna i offentlig regi. Förutom rena hånet mot sjuka, är förändringen är så vansinnigt rörig och slarvig: ansvariga för genomförandet vet ju inte hur detta ska ske rent praktiskt.

Den förra regeringen laborerade med att dölja arbetslöshetsnivån, helt sant. Arbetslösa blev sjuka. Denna regering gör precis samma sak, fast vice versa: nu blir sjuka arbetslösa. Och den gemensamma nämnaren är att ingen regering har brytt sig om att analysera varför människor, alltså främst kvinnor, blir sjuka. Ingen regering har tagit tag i arbetslösheten på allvar utan tävlar istället i att ta fram förslag som praktikplatser, jobbcoacher, utbildning, sk garantiprogram som i realiteten är förvaring.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.