Ungkunskap – inget för politiker?

Ungdomsreportarna på  på Göteborgs-Postens Graffiti ställde 10 ungdomsfrågor till Anneli Hultén. Resultatet var magert: 2 1/2 poäng. Att jämföra med hennes företrädare Göran Johanssons 0,5 poäng av 11. ….Ett halvt poäng – riktigt illa, alltså.

Är det relevant att känna till Blondinbella och Bilddagboken (vilket Anneli H inte gjorde), eller är det bara tramsiga och ytliga oviktigheter? Inte alls, det tillhör ungdomars vardag, oavsett vad Blondinbella förmedlar så är hon en del av ungkunskap just nu. Och betygen G, VG och MVG är absolut ungdomars vardag i tider av gymnasieval.

Kravet på ungdomar att hålla sig uppdaterade i en nutidsorientering som är viktiga för vuxenvärlden är ständigt närvarande. Ungdomar skall vara intresserade av politik på alla nivåer och när inte intresset finns, ja då är det ett hot mot demokratin.

Om vi vuxna vill se fler ungdomar i samhällsdebatten och i det politiska livet, får vi nog först visa intresse för deras liv. Deras vardag. Oavsett om det handlar om betydelsen av “BTW” (= By the Way, enligt testet) eller att en ungdomsgård (GUTS) för tjejer faktiskt är viktigt och inte bara kan stängas.

Respekt ger respekt.

/Marita

No Comments

Mikaela Mars

Jag tycker väl att det är mindre viktigt att känna till hur Blondinbella ser ut, chattspråk eller vilka Tokyo Hotel är, men destu mer just sådant som betyg, ungdomars ekonomi och situation på sommarjobbsmarknaden. Det är ju snarare sådant de fattar beslut kring, så jag hade gillat om testet bara rörde sådant som vart politiskt relaterat. En parallell: ett test om pensionärskunskap till en politiker bör rimligtvis röra bostadssituation, ekonomisk situation, svårigheter att få tag på sin läkare osv, snarare än Calle Hjularbos discografi.

Reply
tidvatten

Fast ungdomars värld, oavsett om det är Blondibella som man kan ha olika åsikter om, är ju en realitet. Om man “bara” har frågor som handlar om politisk praktik, så sätter man en vuxenagenda. Ungdomar befinner sig i en kontext som handlar om jobb, om Wii, om Bilddagboken, om betyg.

Vill alltså komma åt att vuxna specificerar vad som är viktigt för ungdomar. Och lär sig därefter.

Och visst kunde man ställa frågor om Calle Hjularbos discografi..:) om man kör ett pensionärstest. Får nog läsa på lite för där är jag illa ute….

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.