Tänkte inte på det.

Sjuka skall få stöd för att återgå till arbetet.  SvD Regeringen skall “ha lyssnat på de sjuka”.  AB . Lyssnat? Skall inte regeringen begripa, se konsekvenserna innan man lägger ett så förödande förslag? Varför måste de sjuka själva hela tiden förklara? Om och om igen.

Nu vaknar alltså Alliansen ur sin törnrosasömn och lyssnar yrvaket. Fast jag tror att det handlar mer om att ge örat åt smarta rådgivare som påminner att det snart är valår. Shit, nu gäller det att hålla folket lugnt och fint. De arbetande har fått löften om den sista mutan,  löften om jobbavdraget. Hmm, nu var det ju bara de besvärligaste kvar: de sjuka. Bäst att hålla sig väl med opinionen.

Ogenomtänkta beslut som resulterat i Sista minuten-uttryckningar har präglat hela mandatperionden.  Höjd och försämrad a-kassa: hoppsan så många som lämnade a-kassan…tänkte inte på det.  Slaktad sjukförsäkring: oj, blir inte folk friska genom riksdagsbeslut…tänkte inte på det.

Alliansens främste inspiratör, går inte att ta miste på:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4PhM8KJJMzs&hl=en&fs=1&]

Tack till Anna på resurs som la ut länken jag letat så länge efter.

Socialdemokraterna hann knappt lämna regeringskansliet innan Alliansen la ner ALI. Fast det beslutet var nog inte förhastat, utan i allra högsta grad genomtänkt.  Vilket också vi undrade i en debattartikel från 2007. Töres Theorell m.fl konstaterar på Newsmill  att:

Efter att Arbetslivsinstitutet lades ned saknas en samlad kunskapsbild när det gäller arbetsmiljöfrågorna, rehabiliteringen och de insatser som syftar till att tillvarata arbetsförmågan hos dem som har någon form av funktionsnedsättning.

……………..

En parlamentarisk socialförsäkringsutredning bör snarast komma i gång.
Politiker, på bägge sidor om blockgränsen, har också ett stort ansvar att se bortom den kortsiktiga partipolitiska taktiken och istället försöka enas om en långsiktigt hållbar rehabiliterings- och omställningsförsäkring. Annars riskerar vi, precis som efter 90-talskrisen, att för evigt ställa en stor grupp utanför arbetslivet. Det har vi inte råd med.

Vi vet hur det gick när S raserade (det som S själva malligt benämner “sanerade budgeten”) stora delar av välfärden under 90-talet. Kvinnor i offentlig sektor blev sjuka och/eller arbetslösa.  Och det vill vi inte. Nej.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En varm rekommendation av Töres I Spåren av 90-talet: (88 kr på Adlibris)

– Marita –

No Comments

Katrin

Det känns hemskt nu. Blir utförsäkrad sista Febr 2010 efter flera år med värk m.m
Vilket jävla Sverige lever vi i nu? Vart ska jag ta vägen? Måste jag lämna hus och hem för att bo i en koja i skogen? Hoppas opionionen kan påverka regeringen och Kristina Husmark behöver nog av nödvändighet, lära känna några av de sjuka som hon tror ska kunna komma tillbaka till 4-8 timmarsdagen igen. Hur kan man vara så naiv eller ska jag säga, fullständigt i brist på sympati. Kan inte annat än önska att hon tvingas leva under våra villkor.

Katrin

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Katrin
Man tror inte det är sant, men det är det – fattar absolut ingenting. Åhh, vad jag känner sorg för Din situation….:(

Tror ärligt talat inte att det hjälper att lära känna några av de sjuka. När Christina Husmark beskrev hur hon själv hade “en släng av utbrändhet”……………., gav jag upp allt hopp:

Dagens Nyheter:
Har du själv varit sjukskriven en längre period någon gång?
– Jag har varit sjukskriven för en meniskoperation, men jag har också själv haft en släng av utbrändhet för tio år sedan när jag arbetade som sjuksköterska.

Hur kände du dig då?

– Jag sov dåligt, hade väldigt snabb puls och hade svårt att lyfta skeden utan att skaka av soppan som var på den. Det som hjälpte mig var att jag inte skickades hem och blev sjukskriven. Jag sov i tre dygn och sedan började jag arbeta igen. Jag hade möjlighet att lägga om mitt arbete på ett sätt som gjorde att jag kunde arbeta samtidigt som jag hade kontakt med en läkare. Men det var i mitt fall.”

http://www.dn.se/nyheter/politik/nar-jag-sjalv-var-utbrand-var-jag-hemma-i-tre-dagar-1.512536

Men Christina Husmark och alla andra som blundar för konsekvenserna skulle behöva leva under hot om utförsäkring. Skulle behöva gå i Dina skor. De hade inte fixat 1 dag. Det måste vända, ni är så många som drabbas att det inte går att sopa er under mattan. Pratar tyvärr nästan dagligen med någon som blir uförsäkrad, som överklagat.
/Marita

Reply
Katrin

Tack Marika för din förståelse. Jag har haft sjukersättning sedan våren 2005, med ett flertal diagnoser nu senast i somras Cervikalgi. Men jag har lärt mig att bli en “fighter” så jag ska vara trotsig mot både AF och FK.
Det enda VI kan vara i dagens situation. Tur för MIG att jag har anhöriga m.m men man vill ju INTE leva på andra. Men det är svårt när man inte orkar. Därför känns det nu som att jag har bara min ilska/vrede kvar att kämpa med.
Gudskelov tillhör jag dem som kan bli upprorisk, tänker på många andra som inte vågar/orkar kämpa emot, de som inte har talets gåva. Dem skulle jag vilja hjälpa.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.