Om barn på Skugg(e)sidan

Do what you love and money will follow. Det handlar om barn. Och det handlar om framgång.  Linda Skugge menar att just barn som framgångsfaktor är försedd. Visst har Linda rätt. I rubriken, alltså. Barn ses idag som en belastning vid anställning och karriärmöjligheter. Men resonemanget, eller snarare det som inte skrivs ut, gör mig sjösjuk.

Det handlar om barn. Om logistik. Om planering. Och pengar. Pengar, pengar.  Fast………..fel av mig: Det handlar om föräldrar.  Och hur de kan använda barn som framgångssaga. Associationen till när fattiga ansågs olämpliga som föräldrar känns väldigt nära.

Om en knapp halvtimme (kl 14:03) sänder P1 Bröd – ett program om att leva på gränsen av existensen med repris 18/4 kl. 20.03 och 27/4 kl. 00.03. Det handlar också om föräldraskap. Och pengar: avsaknaden av pengar. Om fattiga barn.

–  Marita –
Gör barn till medborgare! Om barn och demokrati under 1900-talet av Kristina Engwall
Demokratiutredningens skrift nr 4,  SOU 1998:97

No Comments

vmm

Jag förstår inte riktigt vad du menar med ditt inlägg. Men men.

Det är intressant att många feminister klagar på det här att vara hemma och ta hand om barn inte värderas så högt och att det inte ger pengar. Men det är samma feminister som protesterar mot alla förslag att införa olika former av vårdnadsbidrag.

Skulle faktiskt vara intressant att veta hur FI ställer sig till förslag om höjt barnbidrag. Bra eller dåligt? Eller ska barnbidragen sänkas? Eller avskaffas helt? Eller höjas?

Reply
Fior i Västra Götaland

Inlägget är en reaktion på Linda Skugges krönika i SvD, där jag tycker det slår över till Mammons favör o att vädigt många människor inte lever i du-kan-få.pengar-om-du-bara-vill-världen.

Näää, Fi klagar inte på att det inte ger pengar att vara hemma med barn. Däremot att såväl män som kvinnor tar hand om sina barn., men det är ju indiviualiserad föräldraförsäkring. Och är emot vårdnadsbidrag, ja, eftersom det är en kvinnofälla.

Om barnbidrag – Fi har inga förslag till vare sig sänkt eller höjt barnbidrag. Däremot vill vi höja underhållsbidraget till ensamstående föräldrar som inte alls följer med prisutvecklingen. Först till 2000 kr, sedan med årlig uppräkning.

/Marita

Reply
vmm

Nu ska jag skriva hur det känns:

Ett avskaffat barnbidrag skulle feminister tycka vore “ett slag mot kvinnorna” och skulle vara fel eftersom det drabbar kvinnor och barn. Det som drabbar kvinnor och barn är fel per definition eftersom det drabbar kvinnor och barn.

Låter man barnbidragen ligga kvar på samma nivå som nu eller bara höjer det marginellt så tänker man inte på barnens bästa och man låter den skraltiga ekonomin gå ut över kvinnorna och barnen och det är per definition dåligt.

Höjer man barnbidraget till det dubbla eller kanske det trippla så är det en kvinnofälla. Då vill kvinnor hellre vara hemma med barn än att jobba (kvinnor är tydligen ungefär som barn och kan inte motstå frestelser och det här att dom hellre vill vara hemma än jobba måste såklart stävjas). Kvinnor drabbas och säkert drabbas deras barn av något också så då är det fel.

Skulle man höja barnbidraget till 30.000 kr i månaden så ja, då vore det nog också fel. Tänk er demonstrationerna där folk går ut och kräver sänkta barnbidrag… “Hellre ett riktigt jobb än 30 tusen” blir nog den ramsa som skanderas.

Så här känns det. Och därför blir jag lite raljerande och det ber jag om ursäkt för, men du fattar vad jag menar. Sänker man barnbidragen så är det kvinnor som drabbas och höjer man dom så är det en kvinnofälla och hur man än gör så är det fel. Ja, om man inte höjer det till 30.000 i månaden så för då kan vi såklart snacka om saken… Eller 31 och ett halvt vid en snabb affär.

Reply
Fior i Västra Götaland

Nej, Du får göra en distinktion mellan å ena sidan barnbidraget som är för barnet, inte för vare sig mamma eller pappa. Å andra sidan underhållsbidrag som är för barnets omsorg o som går till den ensamstående föräldern. O slutligen vårdnadsbidrag som är som betalning för den förälder som är hemma, absolut majoritet kvinnor.

Så att en feminist skulle gorma om “ett slag mot kvinnorna” vid avskaffat barnbidrag fixar nog bara en antifeminist att sno ihop 🙂 No offense. Däremot ett slag mot många barn, i hushåll där barnbidraget är räddningen. Sedan måste ju barnbidraget och studiebidraget följa med prisutvecklingen. Barn kostar ju inte mindre när mat- o klädpriser ökar.

/Marita

Reply
vmm

Barnbidraget som vid separation mammor har ensamrätt till och kan överlåta till papporna om dom vill, menar du?

Jag ser inte någon som helst egentlig skillnad på barnbidrag och vårdnadsbidrag i olika varianter. Föreslå en höjning av barnbidraget till tex. 4300 kr i månaden och jag lovar att kritiken kommer från feministernas sida. “Kvinnofälla”. Att kvinnor och barn gillar det är då underordnat det faktum att då har fler kvinnor än män fått ett incitament att vara hemma istället för att jobba och då vill kvinnor inte jobba utan vara hemma och inte jobba. Kvinnor är tydligen extra känsliga med ekonomiska incitament som gör det möjligt att inte jobba.

Förlåt återigen att jag skriver i en raljerande ton, men ibland kan det finnas en poäng med att raljera för att visa vad man menar.

Om du frågar mig vad jag tycker så tycker jag föräldraledigheten borde individualiseras. Precis som Göran Persson sa att han tyckte. Jag tycker också att vi ska höja barnbidraget rejält. Med hundratals procent. Det finns fattiga barn idag i Sverige och barn i Sverige ska inte vara fattiga. Jag har jobbat i skolan och på fritids och sett flera ungar som lever i ren misär och fattigdom… (det finns barn som bara äter i skolan för att dom inte har någon mat hemma – visste du/ni det? Vi i skolpersonalen smygmatar vissa ungar som vi vet inte får frukost och låter dom äta gröt innan dom går till första lektion och innan dom ska gå hem så smyger vi ner några bananer och andra frukter i “ryggan” för vi vet att dom inte har någon mat hemma. När dom kommer till skolan nästa dag och vi frågar “åt du något igår” så kan dom säga “njae, mamma hade ingen mat hemma men jag hittade en banan i ryggan”. Detta händer i Sverige. Så kan det se ut. Journalister borde kanske ge sig ut och uppsöka en vanlig svensk skola och fråga lite om barn som är fattiga. Jag HOPPAS det skulle leda till stora rubriker…) .Usch. Jag blir ledsen på ögat bara jag tänker på det. Så ska inga barn behöva ha det. Jag är inte säker på att ett kraftigt höjt barnbidrag är det enda eller bästa sättet att hjälpa dessa barn ur situationen men det vore väldigt intressant att testa att höja barnbidraget till t.ex. 5000 kr per månad och barn.

Men då skulle väl FI och andra feminister bli vansinniga för att kvinnor frestas att inte jobba.

Reply
Fior i Västra Götaland

Jag/ vi är mkt medvetna om barnfattigdomen i Sverige.

Men att höja ett generellt barnbídrag kraftigt som betalas ut till samtliga barn, blir tokdyrt. Insatserna måste riktas till de fattigaste hushållen, att ge alla en rejäl höjning är vare sig nödvändigt eller ekonomiskt försvarbart. Det blir ju bara mer pengar på kontot för de välbärgade familjerna

Ex. har ju Tapio Salonen tillsammans med Rädda Barnen, visat på barnfattigdomen i årliga rapporter, senaste http://shop.rb.se/Product/Product.aspx?ItemId=5089593 . Det hörs olika röster om hur barnfattigdomen skall upphöra, ex. gm lägre beskatttning för låginkomsttagare, höjning av socialbidrag. Har också sett att man funderat över timlöner. En ensamstående låginkomstagare lever under existensminimum trots heltidsarbete. Gäller inte minst en hel del invandrade kvinnor som har fler jobb (=mer än heltid) för att klara sig och sitt/sina barn.

Håller absolut med Dig. (Igen.. 🙂 )om att barnfattigdomen är ett stort problem som ingen ser. Men alltså inte lösningen. Igen … 🙂

Kul o bra att Du är för ind.ff, men tyvärr kan Du inte smickra Göran Persson för detsamma. Ur protokollet i riksdagen 2005, en ordväxling mellan Hägglund o Persson http://74.125.77.132/search?q=cache:5X81WfYT3ssJ:www.schyman.se/feministbrev/Feministbrev%2520nr%252021.doc+g%C3%B6ran+persson+individualiserad+f%C3%B6r%C3%A4ldraf%C3%B6rs%C3%A4kring&cd=3&hl=sv&ct=clnk&gl=se Däremot skrev GP en artikel år 2002 med Margareta Winberg där han var FÖR ind.ff. Men sedan förklarade han att han trodde att debattartikeln förespråkade motsatsen….!!:) hahaha….Alltså en artikel han själv skriver under…
/Marita

Reply
vmm

forts.

Vi pratade ju häromsistones om det här med att informera om partier i skolorna och du tyckte att och jag tyckte inte att.

Låt säga att vi skulle få 10 minuter på oss var. Du vill inte ha något som kan liknas vid vårdnadsbidrag för då kan dom svagsinta kvinnorna lockas till att vara hemma (ordet svagsinta satte jag in för att provocera 😉

Jag skulle prata i 10 minuter om att höja barnbidraget till 5000 kronor och berätta om den där 10-åriga flickan som bara åt i skolan och som hittade bananer i ryggan varje dag när hon kom hem och att hennes mamma inte hade råd med mat.

Sedan skulle du berätta om att 5000 kronor i barnbidrag är en kvinnofälla och gör att kvinnor inte vill jobba.

Inte för att jag vill vara stöddig men den debatten har du inte en chans att vinna. Jag förstår precis vad du menar med kvinnofällan och jag har också farhågor om det och fattar vad du menar men du kan inte “vinna” en sådan debatt.

Även om det inte var i debattform utan “först pratar du sedan pratar den andre och sedan går vi till klassrummet och så får SO-läraren styra debatten och efterdiskussionen” så finns det inte någon chans alls att det på något sätt skulle kunna bli en öppen och informativ diskussion. Det funkar inte. Budskapet om kvinnofälla och budskapet om höjt barnbidrag är så olika och handlar om så olika saker att man inte kan jämföra. En ungdom kan inte jämföra och en SO-lärare kan inte styra upp en sådan diskussion. Och du kan inte vinna den debatten och jag kommer garanterat att vinna den. Och det är inte bra, även om jag tycker att jag har rätt. 😉

Reply
Fior i Västra Götaland

Njae, jag tror vi pratar om olika saker: om barnbidrag vs vårdnadsbidrag. Hur skulle Du kunna motivera ett höjt barnbidrag a´5000 spänn för Carl-Henric Svanbergs eller Annika Falkengrens barn? Det är inte vad Du menar? Om inte ,är vi inne på vårdnadsbidrag vilket inte är pensionsgrundande, vilket gör att kvinnor får såväl sämre möjligheter på arbetsmarknaden som sämre pension. O stagnerande könsroller. Väldigt enkelt.

Men det är inte så jag ser information i skolorna – att ngn “vinner”. Utan rätt o slätt information. Det är partiernas förbaskade skyldighet att se till att man har en information som såväl är adekvat som pedagogisk. Kunskap är makt. Okunskapen om politiska partier är därmed en fråga om medborgarens (elevens) postion i o relation till det demokratiska samhället.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.