Inte om “oss”, utan om Dig och mig. Och alla andra

Storbolagens jättepensioner beskriver 9 stenrika män och 1 stenrik kvinna. Hoppar över reflektionen över den ekonomiska maktens kön, den är på tok för uppenbar.  Undrar stilla vad Arne Mårtensson, f d Handelsbanken, vars pensionsavtal är värt 225 miljoner, egentligen gjort:  vad presterades för den smarriga pensionen? Räddades världen  från fattigdom? Fann han botemedel för alla världens sjukdomar? Eller mäklade fred över hela jorden, för all framtid?

Nåväl, lägger Joakim von Ankas simbassäng åt sidan och noterar Arnes (Anka?) pensionsålder. Måtte väl varit minst 100 år med den pensionen.? Icke…55 år.  55 år.

Att jämföra med Dig som stiger upp 04:30 för att koka gröt åt flera hundra patienter. Du som lyfter de tunga kantinerna och vars ben och rygg värker efter så många år på hårda golv.  Du som jobbade deltid och visst var det bra, bra för barnens skull, men pengarna räckte inte. Och valet fanns aldrig: det var ju så ont om heltidstjänster.  Du som kan ta pension vid 63, men då förlorar Du så mycket, att Du väntar till 64 fastän varenda cell i kroppen gör sig påmind.  Du går vid 64 och förlorar ekonomiskt, men inte lika mycket som vid 63….så Du hoppas att det går ändå. Du som informeras om “att svenskarna lever längre och att pensionsåldern borde höjas för att alla ska få del av välfärden” Skall Du nu jobba kvar, tills när då? Till 70? Eller 80? Och handlar det verkligen om oss alla för allas del av välfärden. Nej.

Sluta använda allmängiltighet när pensionerna diskuteras. Sluta säg “vi”, när det inte handlar om er.  När det handlar om oss.  Säg “ni” istället. Är innerligt trött på att så fort det handlar om sänkta löner, varsel och uppsägningar, höjd pensionsålder etc, används det solidariska “vi”. Vi alla, men det handlar ju bara om oss. Om Dig och mig som måste förstå allvaret i krisen, allvaret i hotet mot välfärden. Det är vi som skall få höjd pensionsålder. Inte riksdagsledamöterna. Inte den ekonomiska makten. Inte opinionsbildarna som skriker “vi måste tillsammans verka för en tryggad välfärd”. De ljuger: det handlar inte om “oss” om “vi”, utan om Dig och mig. Och alla andra.

– Marita –

En suverän rapport från SEKO: Offentliga tjänstemäns offentliga samtal , där man gått igenom uttalanden (om pension, om kvinnors löner etc) av offentliga personer.  Läses inte gärna precis innan sänggående eftersom det är mardrömsvarning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.