Dumpa eller bevara välfärden

Nu blir det tyska skattesänkningar för 24 miljarder euro. Skattesänkningar som kan leda till en dumpning av välfärdssystemet.

Samtidigt reser sig en grupp välbärgade tyskar mot orättvisa skatter. Och vill betala mer i skatt. En grupp som anser att offentlig sektor inte skall bära en börda, som den själv inte är skuld till. Ett förslag är att under 2 år införa en särskild rikemansskatt på 5 % .  En skatt som ge 100 miljarder euro i skattekassan  (tack Birdseed  för att Du såg mitt miljon/miljardfel:)) Skatteökningar som kan bevara välfärd.

Samma matematik och så olika vägar att gå. 24 milj euro ut och som riskerar välfärden och kvinnors arbeten. Eller 100 milj in från de som knappt märker det. 

Dieter Lehmkuhl är initiativtagare och uppropet är här. Flera av de undertecknande använder pseudonym. Är det inte rumsrent att vilja betala mer när man kan?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

– Marita –

No Comments

Birdseed

Inget fel med tanken och bra initiativ, men 24 miljarder är 240 gånger så mycket som 100 miljoner. Kanske värt att påpeka. 🙂

Marita: Det ena (skattesänkningen) tar från den gemensamma kassan. Uppropet ger till den gemensamma kassan. Skippades sänkningen o anammades initiativet så blir det 24 miljarder + 100 miljoner som stannar kvar i välfärdssystemet

Reply
Birdseed

Jo, absolut sant.

Men dessutom (nu när jag läser BBC-artikeln) rör det sig om 100 miljarder också, inte 100 miljoner. Stor skillnad där!

Marita: Hahaha, helt rätt – stort tack Birdseed!! Får skylla på den sena timmen:). Ändrar

Reply
Mea culpa

Jag har läst att Jan “Paletstina” Guillou inte bara är synnerligen rik, utan också vilig att donera 30 silverpenningar (han fått av KGB), kunde inte han åta sig något liknande? Han gillar ju massmedial uppmärksamhet.

Annars ett hedervärt initiativ, men “mer vill ha mer” och jag tror inte den stora massan av rikingar, i Tyskland som Svärje ser blitt på dyliga humanitära initiativ.

Marita: Varför inte:)
Inte alls oproblematiskt med det tyska intitiativet: de vill öronmärka varthän pengarna går. Men själva fenomenet: att rika människor faktiskt både kan o vill skatta. Idag råder en skatteparadishybris. Att alla förutsätts vilja betala mindre skatt.

Reply
Lasse

“..från de som knappt märker det”. Är det så en socialist ser på att konfiskera 10% av människors besparingar (5%+5%)?

Marita: Utgår från uppropet från gruppen rika tyskar. Som ser att de kan avstå. Och är det är frivilligt intitativ, ka det väl knappast benämnas “konfiskering”?

Reply
Jocke

100 miljarder euro. Peter Vollmer, en av de förmögna som undertecknat petitionen; “-Ett livskraftigt och socialt acceptabelt sätt ur den uppenbara krisen”.

Näe, bättre att låna till skattesänkningar och skrota välfärden.

Reply
Kalle

Förstår inte problemet. Om jag har 100 miljoner som ligger och inte gör någon nytta är det väl synnerligen enkelt för mig att informera mig och sedan ge pengarna till de projekt som verkar göra mest nytta.
Inte går jag väl till staten med fyrtio av mina kompisar och ber dem ta fem procent av pengarna från alla andra som har 100 miljoner liggande?
Stater är som bekant inte helt effektiva när det gäller hanterande av pengar.
Sedan är Tyskland ett synnerligen välmående land, hans pengar skulle göra mer nytta i Afrika.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.