Villa som skillnad

Tjänar Du minst 1 miljon om året? Då är Du mest största sannolikhet man. Och Du är också troligen stockholmare. Medianinkomsten i “världens mest jämställda land”, landar på 286.900 för män och för kvinnor 225.000 kronor. DN Skillnaden är alltså drygt 60 000 kr/år. En diff på 5 000 kr/månad fördel män.  Det blir en ansenlig summa på 10 år och under ett arbetsliv motsvarar det en schysst villa i en medelstor stad. Och hur mycket gör inte skillnaden för pensionen……

Apropå cash, fortsätter väskdebatten, med en fråga några politiker vad som är personens dyraste accessoar/ klädesplagg? Svaren varierar. Och uteblir..till Aftonbladets fråga

– Marita –

4 Comments

AV

Ni borde ha lite bättre koll på statistiken. Man kan inte bara jämföra medianer rätt av. JämO har nyligen undersökt löneskillnaden mellan kvinnor och män. När man kompenserar för olika yrken, arbetstid, år i arbete mm, återstår lite drygt en (1) procent som inte kunde förklaras. När man undersökte kvinnor och män på samma arbetsplatser kunde ingen skillnad ses. Det finns ingen diskriminering. Däremot gör unga killar och tjejer olika val. Killar väljer utbildning/jobb efter kommande lönekuvert, tjejer väljer vårdyrken och deltid. Ja rent generellt alltså. Hur kommer det sig? Något att jobba mot, eller skall vi respektera de ungas val? Alla vet idag vad som gäller på arbetsmarknaden, var man tjänar mest och vad som händer med pensionen om man jobbar deltid.
Intressant är hur många av mina kvinnliga elever som vill gifta sig till pengar. Kanske därför killarna väljer efter plånboken. En fattig kille får färre brudar! En långtidsarbetslös kille utan utbildning kan vara hur charmig som helst. Fortfarande ingen hit på dejtingmarknaden.
Ni behöver nog jobba lite med de kvinnliga könsrollerna också.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej AV

Visst kan man jämföra skillnader mellan vad gruppen kvinnor resp män tjänar. Skillnaden visar ju att kvinnor har ett lägre värde på arbetsmarknaden. Deltidsarbeten åtefinns mycket, mycket sällan inom mansdominerade branscher, som industrin. Medan det är väldigt vanligt att kvinnordominerade sektorer som vård och omsorg erbjuder deltider. Ibland inget annat än deltid. Ofrivillig deltid är inget man väljer. Däremot kan ojämställdhet tvingas göra att deltid kan vara det enda som funkar. Om man jobbar och samtidigt tar hand om huvuddelen av marktjänsten …dygnet har inte mer än 24 h.

Kön ger lön. Ju fler kvinnor inom ett yrke, desto sämre lön och status. Såväl status som lön (särskilt inom “högstatusyrken”) , riskerar att sjunka när kvinnorna kommer in.

Vi jobbar med alla könsroller.
/Marita

Reply
AV

Vad kul att du tar upp just marktjänsten. SCB har nyligen mätt det. När både arbetstid och hemarbete räknas in arbetar män och kvinnor i princip lika mycket i tid. Män en kvart mer. Dessutom var det mest de “kvinnliga” hemjobben som togs upp. Ofta glömmer man de typiska “manliga” hemarbeten: trädgård, bil, huset (renovera, tapetsera etc). Har bott i villakvarter. Inget cementerar könsroller som ett småhus. Det som slog mig var att vi karlar självklart tvättar, passar barn, lagar mat, handlar, städar, men det var inte lika vanligt att se kvinnor måla fasaden, bygga friggebod, byta däck eller renovera köket. Hur kan det komma sig?

Hur vet du att det är just pga kvinnodominansen som lönerna är låga i t ex vård, skola, omsorg? Kan det inte vara för att den är offentlig finansierad, det finns ingen vinst in i verksamheten? Det enda som kan göras bättre är mera arbete till mindre pengar. Spara spara spara sedan 70-talet. Därför väljer vi bort vården från början. Det finns inget som hindrar en kvinna (förutom kompistryck) att bli ingenjör eller gruvarbetare, men få väljer det. I industrin får man ofta extra om det går bra, men ligger riktigt pyrt till om det går dåligt. I denna finans- och industrikris är det absolut flest män som drabbats!

Att ni inte får min röst beror inte på att jag skulle vara blind för problem med att vara kvinna i Sverige, utan att ni ensidigt anser att män alltid är överordnade kvinnor. Att vi skulle ha alla fördelar och inga problem. Både män och kvinnor har sina problem och sina privilegier som vårt samhälle ser ut. Det behövs ett betydligt bredare synsätt än “vi och dom”.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej AV

En kvart och att inte hushållets olika sfärer tas upp? Var hämtar Du de data?

“Med obetalt arbete menas exempelvis hushållsarbete, vård av barn, underhåll av trädgård, bil och så vidare. Under en vecka utför kvinnor drygt 28 timmar obetalt arbete och män nästan 20 timmar obetalt arbete. ” Källa Jämo även SCB:s Lathund för Jämställdhet 2008

Kan också rekommendera Katarina Boye avhandling Happy hour?:
studies on well-being and time spent on paid and unpaid work
från 2008 kort beskrivning http://www.fof.se/tidning/2009/1/kvinnor-mar-daligt-av-hushallsarbete

Mja, vi är ex. det enda (MP har tidigare tagit upp det) parti som tycker att traditionella könsroller är en boja för kvinnor och män.

Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.