Väskan med ett eget liv part III

Mona Sahlins väska fortsätter leva ett eget liv.  Jordbävningens offer lider.  Sjukersättnings- och arbetslöshetssystemet är på väg att kollapsa.  Mitt i all verklighet sticker denna rosa väska ut (jo, jag vet att färgen definieras som röd i en del artiklar, men jag ser den ff som rosa).

En varm tanke till Claes Borgström för att han ser vilka mekanismer som sätter igång väskdrevet. En av få socialdemokrater som faktiskt förstår:

Varför upphöjs en kostymklädd man med märkesklocka på handleden medan en kvinna med en 6 000 kronorshandväska etiketteras som ansvarslöst slösaktig? Låt oss slippa att härskartekniker används mot kvinnliga politiker i valrörelsen och låt konsumtionsdebatten fortsätta – men utifrån ett jämställt perspektiv Newsmill

En varm tanke också till DN som tidigare analyserat väsksyndromet och som tar sig tid att fråga forskare om varför manliga journalisters, politikers eller prinsars inköp aldrig leder till upståndelse:

Konsumtionsforskare Magdalena Petersson McIntyre:
– Det uppfattas som onödig lyx med kvinnors handväskor samtidigt som mäns konsumtion snarare uppfattas som investeringar, som något viktigare. Det är ett tydligt exempel på hur genuskodade våra tolkningar av konsumtion är, säger hon. DN

Precis som Callisto  kommenterade tidigare idag: kvinnor shoppar, män investerar.

Kanske förbannar Mona att hon placerade väskan i kamerans blickfång.  Kanske råkade den bara stå där, vem tänker på var och hur man ställer en väska? Men det var bra att det hände. Bra att slamkrypen lockades fram i debattljuset. Bra att vi påminns om att det görs skillnad på att vara man och på att vara kvinna. Inte minst om det gäller ledaren för ett politiskt parti. För skillnader görs hela tiden. Med eller utan rosa väskor.

– Marita –

3 Comments

Oskar.

Det är ju den väskan som Mona bär omkring på sina Toblerone i. Till det kan man inte ha nån ica kasse till.

Reply
AV

Självklart skall Mona få ha vilken väska hon vill och använda sin present.

Vad jag vände mig mot är märkeshysteri som driver unga killar och tjejer in i skuldfällan. Vi lär dem att det är yta och de rätta accessoarerna som är viktigast, vilket sätter en oerhörd press på dem som inte har råd. Om du inte har en Lacostetröja, rätt sneakers, rätt telefon eller en LV-väska är du inte inne, inte med, har inte koll. Yta blir viktigare än innehåll. Det viktiga är inte vad du gör utan vilken outfit du har. Nu är väl Mona inte den som påverkar våra ungdomar mest, det finns det en del blåsta modebloggare som gör, men hon är en del av mentaliteten. Precis som Reinfeldt med sin klocka för den delen.

Reply
haveyouright21

Mona är ett hot mot Palmes politik….Var är Palestinas frihet, Mona????

Var är Palmes mördare, Mona ????

Vad gör FN,Mona????..Vad gör USA med världen , Mona??

Varför dör svenskar i Afghanistan med Maffias krig????

Har Palme sagt så ,Mona???..Vem är Palmes mördare , Mona??..

Palmes mördare ska komma fram, Mona??.Leken är slut, Mona..
Palme är hela politiken..politiken är Olof Palme,Mona.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.