Pension vid sisådär 95 år

GP:s läsare ger tummen ned för Mona Sahlins snack om höjd pensionsålder. Inte oväntat. Men vi får inte glömma Fredrik Reinfeldt i sammanhanget. Fredrik som väl var den som banade väg för att arbeta-tills-man-stupar, kramas av såväl höger som vänster:

Då (1900-talet) började man arbeta i unga år, jobbade genom livet, och i princip sedan stupade i arbetslivet. Väldigt få upplevde ju den pensionsålder som inrättades 1913 till 67 år. Medellivslängden var då 55. Från det läget är vi de facto nu i en situation då vi nästan inte ens jobbar halva livet DN

En kort korrigering bara: medellivslängden var år 1913, 55,6 år för män. För kvinnor 58,4 år.  Fredrik utgår alltså från männens lägre medellivslängd… Nåväl, då hamnar vi på pensionsåldern 93 år (för män), enligt Gunnar Wetterberg Utgår vi från kvinnorna, blir den förstås ännu högre. Känns det bra? Ungefär 93-95 år. OK?

Att jobba mer för behålla välfärden, känns knasigare än någonsin tidigare. Mer tid för livet är ju en del i välfärden.  En vidgat välfärdsbegrepp skall vi btw diskutera på ett rådslag i Göteborg i november. Känns sannerligen angeläget.

95 år ………..ojojoj

– Marita –

Ví har skrivit om Fredrik och Mona tidigare: Shame on U2

No Comments

vmm

I flera länder i EU är det olika pensionsålder för män och kvinnor (lägre för kvinnor). Har FI någon åsikt om det här? Tycker FI att vi ska ha olika pensionsålder för kvinnor och män? Eller är det här en oviktig fråga eftersom det är män som måste jobba längre?

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.