Offer i det svenska folkhemmet

En offentlig utredning, som nog inte liknar något annan:

404 gripande berättelser om övergrepp och vanvård inom den offentliga barnavården. Det är basen i utredningen “Vanvård i social barnavård under 1900-talet” som presenterades på torsdagseftermiddagen. GP

50 av dessa barn var placerade i Göteborgsområdet.

Ett mörker i vår svenska historia. Oskyddade barn, idag vuxna och som är statens offer.  Fruktansvärda berättelser om barn som skulle tas om hand, som skulle skyddas från sin hemmiljö. Men som istället fick en biljett till helvetet DN . Och researrangören, det var vi, det svenska “trygga” folkhemmet.  Där säkerhet och omsorg inte gällde (er)  för alla.

Utredaren Göran Johansson föreslår sanktioner för ansvariga politiker och tjänstemän som inte säkerställer att samhällsvårdade barn får den omsorg de ha rätt till.  Helt rätt. Då kan vi förhindra kommande brott från samhällets sida.

Men skadeståndsfrågan måste också tas på allvar. Lyssnade på  Folkhälsominister Maria Larssons svar på frågan om ersättning och jag förstod inte alls vad hon tycker.  En “ceremoniell ursäkt”, som ska utredas vidare.   Norge m.fl länder har betalat ut skadestånd. Vi behöver inte fundera mer: brottet är begånget, skuldfrågan glasklar. Nu är det ersättningen som saknas.

Ladda ned utredningen här

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.