Lögn, förbannad lögn eller okunskap?

Alliansen gjorde a-kassan bättre, måste vara veckans ljug. Eller skämt. En ren lögn eller ren okunskap, det vet bara Du, Désirée Pethrus Engström (KD):

Vidare blir sjukpenning för kortare tids sjukfrånvaro och för vård av sjukt barn a-kassegrundande. Som det har varit hittills har föräldrar som varit hemma med sjuka barn drabbats negativt om de blir arbetslösa. Samma sak har gällt personer som drabbats av influensa och tvingats att ta ut sjukdagar. Systemet har förutom att vissa personer har drabbats negativt ekonomiskt också inneburit att längre tids sjukfrånvaro har lönat sig framför kortare tids frånvaro. Det beror på att längre tids sjukfrånvaro eller föräldraledighet är så kallad överhoppningsbar tid och drabbar därför inte a-kassenivån negativt. Nu rättas denna skevhet till så att ersättningar som betalas ut i samband med exempelvis kortare tids sjukfrånvaro eller för vård av sjukt barn räknas in i inkomsten när a-kassenivån ska bestämmas. På så sätt ökar rättvisan i a-kassesystemet. Också det är en reform som innebär ett mer rättvist och generöst system än vad socialdemokraterna kunde erbjuda under sin tid.

Öööhhh, alltså…det var ju Du, Du och Dina allianskollegor som “reformerade” a-kassan till att slakta ersättningen vid vård av sjukt barn och egen sjukdom vid årsskiftet 2007. Du, som ordförande för Kristdemokraternas Kvinnoförbund, måste väl förstått att det särskilt skulle slå mot kvinnor? Nu ångrar ni er en smula, men inte farao gör ni det bättre, utan det handlar om en liten återställare. Punkt.

Vid sidan av alliansens förbättringar i a-kassan så har en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna föreslagit att man bör gå vidare med ytterligare reformer för att förbättra a-kassan och få fler att bli medlemmar. Vi föreslår därför att a-kasseavgiften bör göras avdragsgill mot deklarationen

Suck, en inte särskilt nydanande tanke. Avdragsrätten tog ni ju bort. Med öppna ögon i sann allianskonsensus. En återställare. Igen. Och igen. Kanske dags att tänka efter före?

Désirée, vet Du att det just nu finns kvinnor i hela Sverige som inte får jobba. De får men skall räkningarna betalas, så kan de inte. Tack vare Dig och Din allianspakt. Men märkligt (?) nog återfinns aldrig 75-dagarsregeln i vare sig Din, övrig Allians eller Oppositionens argumentation.  Sven Eric Östberg (s) vill ha kvar regeln (men höja till fjuttiga 100 dagar), så för deltidarbetslösa kvinnor är inte sossarna ett alternativ.  Fast det nämns förstås inte i hans Newsmillsinlägg, som f.ö. inte beskriver mer än att det skall ställas krav på arbetslösa. Håhåjaja, borde inte kraven i första hand ställas på politikerna??

Deltidsbegränsningen kommer att gå till historien som de bortg(l)ömda kvinnornas specialparagraf. Eller tillbaka-till-hemmet-eran. Med etablissemangets goda och tysta minne.

Désirée- var är Du och var har Du varit?  Blåser Du oss eller har Du blivit blåst? Vet inte vad som är värst, att Du faktiskt inte vet vad Du har gjort, eller att Du medvetet luras. Hur Dina regler slår i den bistra, kalla verkligheten kan Du läsa här.  Ifall Du inte visste. Eller vet Du, egentligen?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

No Comments

Oli

Det är inte ljug. Skillnaden mellan a-kassan innan och efter maktskiftet är 50:-/dagen i 100 dagar. Sedan är det exakt likadant MEN med en stor skillnad och det är att man inte kan bli tvångssjukskriven eller förtidspensionerad efter en tid som arbetslös som som skedde med den förra rödgröna regeringen och som de rödgröna fortfarande vill ska vara standard!!!

Är det en förbättring eller försämring? Det är väldigt individuellt.

Reply
Fior i Västra Götaland

Nä, det är faktiskt lögn. För personer, främst kvinnor som varit hemma med sjukt barn eller egen sjukdom, beräknades ersättning på faktiskt arbetad tid, vilket kan innebära en stor sänkning. Det finns mängder av exempel på hur illa det gått. Och nu låtsas man som om man förbättrar när det i själva verket handlar om att rätta till.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.