Demoskop knycker från Det Röda laget och ger till Det Blå

Suck, nu var vi där igen: opinionsmätningarna som inte kan (läs vill) räkna rätt. Ja, ni vet, som att 1+1 =2. De Rödgröna sägs ha 50,7 % och Alliansen 44 % SvD . Eller?

Nä. Samtliga partier i Alliansen tillsammans 43,9 % och inte 44 %. Men åh, bry sig med fjuttiga procentdelar hit eller dit. Tja, 44 spänn känns förstås mer än 43:90 kr, det vet ju alla som sätter priser. Också tydligen de som räknar till Alliansens favör (Expressen/Demoskop) . De rödgröna har heller inte 50,7, utan 50,8 %. Har man har alltså bara kapat 0,1 procentenheter av det Röda laget för att ge till det Blå.  Är det sk fördelningspolitik? Nä. Det är förstås avrundningar, men det blir ändå en synvilla, en illusion om att gapet är större.  En liten faktaruta i anslutning till mätresultatet är självklart i takt med att opinionsmätningar tillmäts ett allt större värde.

Sedan blir det rejält missvisiande. De RödGröna får 50,8%, medan Alliansen har 40,2 %. Inget annat.  Kristdemokraternas 3,7 % (samma siffra som SD) kan inte räknas pga av 4 %-spärren.  Nu är inte siffran statistiskt säkerhetsställd, men KD:s kräftgång måste någon gång tas på allvar. Valkretsmandat i Jönköping för KD? Nä. I partisympatiundersökningen för maj Scb, fick KD 15,2 % i Jönköping och går i stadig takt ned mot under 12 %.

Alliansen knycker från arbetslösa och sjukskrivna i allmänhet och ensamstående kvinnor (som är arbetslösa/sjuka)  i synnerhet och ger till alla andra i allmänhet och rika män i synnerhet.  Så visst har Expressen/Demoskop goda läromästare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

– Marita –

No Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.