“Automatisering” av föräldraskapet

Traditionella könsroller biter sig fast överallt. Lagstiftningen absolut inte undantagen.

En pappa vägras vårdbidrag för sin autistiske son, trots att han ansvarar för pojkens vård varannan vecka:

– Det finns en automatisering som missgynnar framförallt papppor. Man kan bara bli folkbokförd på en adress och när det gäller barn till skilda föräldrar blir det i de allra flesta fall hos mamman, säger Sonya Aho, pressekreterare hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu har ju inte “automatiseringen” råkat slinka in i systemet. Den finns där eftersom mammor förutsatts ta hand om barn och pappor gör andra saker, allt annat än att ta hand om sina barn.

Lika självklart att ha en indivualiserad föräldraförsäkring, lika självklart är det att delad vårdnad innebär delad ersättning: 50 % till mamma, 50 % till pappa. Heja DO!

– Marita –

6 Comments

Lisa

Go, DO, go!

Orättvist är helt enkelt bara förnamnet. Jämnt delad vårdnad ska självklart innebära jämnt delad ersättning OCH att barnet skrivs hos båda föräldrarna. Så svårt ska det ändå inte behöva vara att ändra i systemet. Nej, individuell föräldraförsäkring känns som den mest självklara lösningen.

Reply
Fior i Västra Götaland

Håller med! Och hur ska vi någonsin få ett jämställt föräldraskap (jämställdhet öht) när myndigheterna sänder ut helt motsatta signaler??

Reply
Lars

Det ser olika ut i olika familjer: Jag som pappa har lagt ner mer tid och kraft under alla år till både barn och hushåll eftersom jag haft närmst till arbetet och lättast att flexa med tider. Visst får jag igen detta i mitt förhållande till mitt barn, men jag blir ändå sedd som bara en “duktig man” inte bara det jag är – en vanlig ansvarstagande person. Här ligger nämligen det grundläggande problemet som också finns hos myndigheter: Det förakt och oförstående som finns hos oss människor kommer även in i systemet. Givetvis också det förakt och oförstående som finns mellan män och kvinnor och före detta makar.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Lars
Håller absolut med. Känner ensamstående pappor som säger att de hyllas som hjältar (av skola, myndigheter, släkt, vänner) för att de tar ett naturligt ansvar. Men de blir aldrig tagna på allvar på ett naturligt sätt. Och samtidigt som de har hjältestatus, kan de skärskådas på lekplatser och Bvc: kan de ta hand om barnen? Förstår de rätt klädsel, rätt mat osv osv .Och tvärtom ses mammor som inte har barnen på heltid som ansvarslösa. Som om de bara lämpat över allt ansvar, som inte alls är ovanligt att män gör, utan att tänka på barnen.

Reply
Callisto

En jämnare fördelning av det arbete som det innebär att vara förälder stöds tyvärr inte av samhällsapparaten ännu. Och värderingarna ute i samhället ger frikort till pappor som smiter och korsfäster mammor som inte viger sina liv åt sina barn. Pappor som vill kan enkelt motas bort av mammor som har sitt feta ego högre upp på priolistan än barnen. Vi har att göra!

Har en bekant som kämpat i ett par år för att få delad vårdnad av sin dotter. Mamman säger emot. Inte för att han är en dålig person, utan för att hon kan. Hon “låter honom” träffa dottern ibland, “för att vara lite vänlig”, och sen utpressar hon honom med dottern som hållhake för att få honom att agera precis som hon vill. Dottern är hennes slagträ i en bisarr maktkamp, och allt i samhället spelar denna minst sagt rubbade dam i händerna, för att hon är mamman. För mig som växte upp med att ha en far som inte ens försökte, som inte ens ville vara där, så känns det helt sjukt att någon av egoskäl förvägrar sitt barn en pappa som skulle göra allt för den lilla. Han skulle inte blinka utan gå genom eld och vatten, och står framförallt ut med mammans nycker för att han älskar sitt barn. Tro inte att systemet tackar honom för det. Efter ett par år kämpar han fortfarande. En mamma är en mamma, och hennes ord är lag i föräldraskapet.

Reply
Fior i Västra Götaland

Ja, det är helt vansinnigt att hålla borta en pappa från ett barn när det inte finns skäl – otroligt ego. Och det resulterar bara i 3 förlorare. Inte minst barnet. Om det funnes ett barnperspektiv skulle ingen kunna vägra: vägra ta hand om barn/vägra släppa ifrån sig barn.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.