Alliansens törnestigar

Fått kvarskatt? Funderat på att strunta i förfallodatum och betala in resterande skatt sisådär 20 veckor senare? Eller som företag skippa momsinbetalningarna under 5 månader. Skulle inte tro det.

Betalningsansvaret varierar dock. För stat eller a-kassas utbetalningar gäller uppenbarligen inte motsvarande skyldighet. Aftonbladet skriver om arbetslösa Lena som väntat på ersättning från a-kassan i 19 veckor och som lånat pengar av anhöriga till sig och sin 4-årige son.  Hyresbolaget har inga 20-veckors respiter.  Och svältgränsen ligger långt tidigare. Det handlar om överlevnad, men ingen bryr sig.

Arbetslösheten visar ingen nåder utan slår blint mot de flesta branscher. Utom mot arbetslöshetsbranschen som sysselsätter människor för att underhålla just arbetslösheten. Alfa-kassan ökade sin personstyrka med 100 personer under 2009. DN Ändå växer högarna av ansökningar från personer som betalat för en försäkring som de inte ser röken av. Istället är det intyg som saknas, kryss på fel ställe. Fel, fel, fel.  A-kassan tur och retur i en never ending story: det vet alldeles för många precis hur det är.  Många, men tydligen ingen ansvarig politiker för därifrån är det knäpptyst.

Pratade häromdagen med en sjuk kvinna som enligt Försäkringskassan är helt frisk. Och vi vet ju att regeringen satsning att göra sjuka friska, beskrivits som lyckad. AB  Men vad döljer sig bakom statistiken, hur är det egentligen för de mirakelräddade? Kvinnan som inte är tillräckligt frisk (enligt henne själv och enligt hennes läkare) försöker få sin arbetsgivare att ge henne halvtid.  Annars måste hon säga upp sig. Och bli arbetslös på heltid…Det “lyckosamma” för henne är att hon är gift med en relativt välbetald man. För på halvtid kan ingen försörja sig, utan man blir beroende av någon annans försörjning, som här en make. Ljusår från Fi:s politik. Hoppas att kvinnan skriver ett inlägg här om hur det är att vara sjuk i Sverige anno 2009. Sjukdom kan drabba oss alla, ingen undantagen.

I rasande fart är vi på väg mot ett ekonomiskt beroende av anhöriga och vänner. Och det är inte individerna som försatt sig i egen knipa.  Fällan är gillrad av de folkvalda. De som strödde rosenblad i svenska landskap, bara de fick våra röster. Rösterna fick de. Och vi, vi får vandra på stigar av törnen. Det gör ont att leva i Sverige idag.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.