Landgrabbing- Grabbarna tar land

Landgrabbing  är ett nytt uttryck för kolonialism. Det skapar obehagliga känslor hos mig, för tankarna till våldtäckt och andra former för att ta det man vill.
Det är länder med stark utveckling och ekonomi som Kina, Sydkorea och Gulfstaterna som är de främsta köparna av mark. Inte minst för att det är dom som oroas mest av en kraftigt ökande befolkning.

”Vi ser mycket allvarligt på det. Landgrabbing ser vi  som en form av nykolonialism. Det är ett sätt att lägga beslag på andras resurser utan att ta ansvar för vad som händer för det landets befolkning i en nära framtid”. Säger Christina Engfeldt som är Nordenansvarig på FAO:

Matkrisen och varningarna för effekter av ett varmare klimat sätter sina spår. Nu blir det allt vanligare att länder köper eller hyr jordbruksmark i andra länder för att trygga sin livsmedelsförsörjning i framtiden. Jag fundera på hur det kommer att fungera i en framtid när matbristen är stor och att det då odlas mat på vissa platser som skall skickas iväg till de land som äger marken. Att hungriga människor försöker få tag i mat är inget konstigt och då måste det byggas murar och vara beväpnade vakter. Det är ingen framtidsbild som skapar förutsättningar för en stabil hållbar utveckling.
-Carolina-

No Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.