Att köpa sig fri från ansvar

Handel med utsläppsrätter, en guldgruva för konsultföretag och ett bekvämt sätt för företag som inte behöver minska koldioxidutsläppen i sin egen verksamhet.
Det har startats hundratals organisationer och företag som handlar med projekt i utvecklingsländer. Idén är mycket enkel. Genom bara några knapptryckningar på en hemsida kan man kompensera för koldioxidutsläpp man gjort som privatperson eller genom sitt företag. Ett exempel är hamburgerkedjan Max som klimatkompenserar genom trädplantering i Afrika. I år ska 90 000 träd planteras vilket motsvarar 29 000 ton koldioxid.

Många företag väljer att investera i skogsprojekt framförallt i Afrika och där är det svårt att beräkna nyttan. Det räknas oftast på att ett träd växer i 150 år och under vilken tidsperiod ska man då spara in de utsläpp som faktiskt sker idag och i år? Och vem kan garantera att träden faktiskt får växa ifred. Det är problematiskt när detta inte sker i samråd med dem som bor på stället och utifrån deras behov. Träd huggs oftast ner för att man behöver ved att elda med och kan man inte lösa energifrågan så fortsätter människor att hugga ner träd för att kunna laga mat. Så varför inte satsa pengarna på att utveckla alternativa energilösningarna, långsiktig hållbar utveckling kan endast byggas på medverkan från de människor som berörs.
Varför plantera man träd i Afrika och bygger vindkraftverk i Kina, med utsläppsrätter som finansiering?
-Carolina-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.