Mycket skrik för lite ull

Fasligt mycket skrik för lite ull, när Folkpartiets landsmöte kivas om föräldraförsäkringen.  Inte tjafs om en individualiserad föräldraförsäkring, om en jämställd, utan om en tredelad. I praktiken innebär det med största sannolikhet 2/3 till mamman och 1/3 till pappan.

Birgitta Ohlsson kämpar tappert för att få övriga folkpartister att använda genusglasögonen i olika frågor. När ett skrotande av LAS kom upp, svarade Brigitta:

– Motionen handlar om att ge arbetsgivaren ges tämligen fria tyglar att ta bort vilken person som helst på ett företag på upp till 50 personer med anledning: arbetsbrist. Vad händer med den unga gravida kvinna där kanske arbetsgivaren använder arbetsbrist som svepskäl för att man inte vill ha en person som är borta över ett år. SvD

Hur länge ska Birgitta Ohlsson orka? Orka ta striden, när nu Folkpartiet blivit en konservativ bastion där jämställdhet är något man..typ…snackar om, som man kan låtsas avsätta ekonomiska medel till. Pengar som sedan inte betalas ut utan fryser inneLöftet om stöd till ensamstående föräldrar lyser med sin frånvaro, di bare lôver och lôver och inget händer. Snacka om mycket snack och lite (läs ingen) verkstad.

Sakine Madon, Expressen undrar vad som händer med Folkpartiet:

Nu kallas vårdnadsbidrag frihet och kvinnor väntar på att bli uppbjudna. Sedan när blev liberalism konservatism?

Förmodligen när Bengt Westerberg försvann ut och ersattes med milt sagt mindre intresserade ledare, som Jan Björklund. När Sydsvenskan frågade partiledaren Jan Björklund om viktiga jämställdhetsfrågor, gav han 2 exempel: fri företagsamhet och disciplin i skolan.  Förstås.  Lika självklart är Jan emot 3-delningen. Om Folkpartiet är det parti i Alliansen som företräder jämställdhetsfrågorna, säger det mycket hur det står till med hela Allianspaketet. 

Illa. Riktigt, riktigt illa.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

– Marita –

Folkpartiets dokument om Jämställdhet och demokrati till Landsmötet 2009 . Här finns t.ex. en motion om att helt avskaffa pappamånaden, med rubriken “Liberalisera föräldraförsäkringen”. I ett dokument för Jämställdhet, håhåjaja.

No Comments

Fior i Västra Götaland

Hej John
“Får ta det som är kvar “- papporna har alltså inget att säga till om? Då är det ju tur för både mammor och pappor att Fi finns som vill ha en indiviualiserad föräldraförsäkring. Så kan inte någon mota bort någon annan. Och ingen kan hålla sig borta. Så bra det kan bli. Med Fi:)
/Marita

Reply
Tobias

Gravida kvinnor skulle anda skyddas av lagen mot sexuell diskriminering. For att ta bort LAS-reglerna sa maste man oka det generella arbetsskyddet. Folk borde skyddas pga av sin alder och pga sjukdom ocksa.

Det finns inte LAS i andra lander och det fungerar bra anda.

Storbritannien ligger val fore eftersom man och kvinnor far 6 manader var, men far bestamma om dom vill ta ut dom sjalva?

Basta sattet ar val att dela allt pa mitten och lata foraldrarna skriva over till varandra om dom vill det. Att tvinga folk att bli jamstallda funkar inte. Orsaken till att man oftast inte ar hemma ar for att dom tror att det kommer fa dom att se daliga ut pa jobbet precis som kvinnor gor. Problemet ar ocksa att kvinnor vill halla fast vid hemmamatriarkatet.

Sen att 85 % vill bestamma sjalva spelar ingen roll. Det ar val inte som Sverige ar en demokrati.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Tobias

Menar att Birgitta Ohlsson har en viktig poäng med LAS. Om vi kastar en snabb blick mot hur kvinnor i fertil ålder ses som potentiella mödrar på dagens arbetsmarknad. Mödrar innebär frånvaro, vilket ger det en dyster kalkyl för ett slopande av LAS. Arbetsgivaren måste göra rationella val och eftersom män tar en försvinnande liten del av föräldraledigheten + av vab, är det förstås logiskt att välja bort en kvinna.

Fast vi skriver väl inte över våra semesterdagar, eller vår pension? Varför föräldradagar? Tror att vi måste se bakom det sk fria valet o se att pappor behöver barn, barn behöver båda föräldrar (om de finns) o kvinnor behöver lika villkor på arbetsmarknaden.

/Marita

Reply
sE

Ni idioter som tror att feminismen jobbar för jämställdheten, .. ja ta och skjut er om ni inte vet bättre. Feminism = kvinnokamp. INGET ANNAT. punkt. Ingen grisfeminist kämpar för pappors rättigheter.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.