Blev först jätteglad över rubriken Lås upp föräldraförsäkringen Vad bra, äntligen en borgare som vill se jämställt föräldraskap. Icke då.
Tvärtom menar Solveig Zander (c), att hotet mot familjen kommer från just en jämställd föräldraförsäkring:
Men om Mona Sahlin får som hon vill kommer snart den politiska piskan att vina över familjernas huvuden.
“Piskan”, tja finns lite olika piskor i allas vår vardag. Könsrollspiskan har vi alla fått/får smaka på. Piskan som manar bakåt. Som tvingar in oss i roller som bl.a. benämns den “fria viljan”.
Undrar om inte informationsstrypningen på nätet redan är ett faktum. Tyskland vill ju kräva betalt för länkning: kommersiella sajter som Google ska inte få sammanfatta nyheter. Har relevanta fakta om ojämställt föräldraskap stoppats i dörren till riksdagen? Uppenbarligen har inte politikerna fått ta del av TCO:s pappaindex. Här står det svart på vitt vad den sk “fria viljan” innebär.
Undrar också varför Solveig & andra har så´n pappanoja, så rädda för jämställt föräldraskap. Hade jag varit pappa, hade jag varit skitförbannad och krävt individualiserad föräldraförsäkring.
– Marita –
Jag är pappa och har varit hemma längre än de flesta av mina kompisar, och som jag ser det har vi pappor ett stort ansvar i att kräva vår del av ledigheten. Idag är det tyvärr en del mammor som så gärna vill vara hemma att de på så vis stänger ute pappan.
Men jag tycker det är pappans ansvar att kräva sin rätt och inte staten som ska gå in och styra över hur vi väljer att leva.
Läs gärna mer på min pappablogg: http://www.pappapersson.se/2009/10/29/jag-vill-bestamma-sjalv-over-foraldraforsakringen/
Snygg blogg!
Spridda reflektioner över föräldraförsäkringen:
Som socialförsäkring: Föräldraförsäkringen är den enda försäkring som är frivillig. Inte delar par på sina resp. semesterdagar: “varsågod, du kan ta mina veckor” eller “här får du mina veckor”. Men just föräldraförsäkringen går i många fall 100 % till mamman. Intressant, med tanke på Alliansens besatthet av att socialförsäkringarna: att ingen ska använda den fel på något sätt. Men här går det tydligen finfint.
Barnets perspektiv: barn har rätt till både sin mamma & sin pappa, i de fall de finns närvarande. Har pappan varit föräldraledig, innebär det oftare att pappan arbetar mindre tid när barnet blir äldre och barnen har oftare en tätare kontakt med honom vid ev. senare separation. Självklarheter egentligen: känner man en person bättre, fördjupas kontakten förstås. Ex Försäkringskassans Hur länge spelar pappors föräldraledighet roll? En studie av sambandet mellan pappors föräldraledighet och deras kontakt med sina barn http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Rapporter/Socialf%C3%B6rs%C3%A4kringsrapporter/Socialf%C3%B6rs%C3%A4kringsrapport%202009_1.pdf
Jämställdhet på arbetsmarknaden: Kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden minskar. Tyvärr. Idag innebär en kvinna i fertil ålder potentiell frånvaro, vilket försämrar löneutveckling och karriärmöjligheter. En klargörande diskussion finns faktiskt på SNS:s hemsida (blev själv lite förvånad:)) http://www.sns.se/zino.aspx?articleID=1062 . Där presenterade ek. dr Lisa Román en studie över föräldraförsäkringen & hur hon från början inte alls ville dela den. Men såg under arbetet att det faktiskt påverkar jämställdheten.
/Marita
Marita: Är det inte upp till papporna (som oftast är hemma minst) att ta sitt ansvar? Ska staten beordra papporna att skapa en relation till sina barn? Är jag inte en knäpp pappa om jag inte utnyttja möjligheten att få en bra kontakt med det underbaraste som finns – mitt barn?
Hej igen
Jo, det är knäppt. Men eftersom allt hänger ihop, att ex. jämställdheten i arbetslivet och ett jämställt föräldraskap lever i ett orsak- & verkansamband, så vore det knäppt att vänta på att pappor (& mammor) tar sitt ansvar.
/Marita