Befriande läsning

En av de  bästa debattartiklarna jag läst publicerades i gårdagens Expressen,  av Inga- Lisa Sangregorio . Skall definitivt läsa mer av henne. Det handlar om Alliansens syn på jämställdhet.

Allvarligt talat: om vi nu ska ha valfrihet, vilket de borgerliga partierna brukar hävda, vill jag kunna välja vad mina skattepengar ska användas till.
Handlar det om mer pengar till dem som tar hand om de minsta barnen?
Då vill jag ha höjda löner för barnskötare och förskollärare, inte höjda mutor för att förmå överbetalda fäder att med glorian på huvudet ägna ett par månader åt sina egna avkommor.
Handlar det om mer pengar till städning?
Då vill jag slippa bidra till vård av friska mäns och kvinnors hem och i stället satsa pengarna på städning av sjukhus och skolor. Enligt “Uppdrag granskning” hade den kvinna som städade kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Lund 26 sekunder (ja, SEKUNDER) på sig. Vid Danderyds sjukhus, där en nyopererad cancersjuk läkare slog larm om den bristfälliga städningen, var den utmätta städtiden för avdelningens toaletter 3 minuter.
Nog behöver det städas i Lort-Sverige. Frågan är var.

Läs hela artikeln, den är guld värd. Läs och spara. På papper, på fil och framförallt: i sinnet.  Låt både teori och praktik agera. Så befriande att inte behöva kommentera, behöva muttra över brist på helhetsperspektiv.  Mmmmm……

Ett fjuttigt axplock  av Inga-Lisa Sangregorios alla bidrag till ett bättre samhälle:

Vad gör vi med hushållsarbetet,kamrater?:

De materialistiska feministerna i det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets USA, Alva Myrdal i 1930-talets Sverige, arbetsgruppen Bo i gemenskap och den nordiska forskargruppen för det nya vardagslivet under mitt eget vuxenliv – alla har förespråkat boendeformer som bygger på samarbete över hushållsgränserna och samutnyttjande av utrymme, utrustning och ibland tjänster. Frågan är var de tankarna finns i dagens debatt, där skatteavdrag för hushållsnära tjänster framställs som det universalmedel som förväntas lösa livspusslet ”i både slott och koja”? Kamrater, motståndarna är välorganiserade, brukade vi säga på sjuttiotalet. Men än är historien inte slut. Framtiden lever i våra drömmar.

Skattesänkningen ger inga jobb och bygger på en dålig människosyn :

Utanförskapet minskar inte av att den som är sjuk, arbetslös eller bara gammal måste betala högre skatt än den som är ung och frisk och får behålla sitt arbete. Därför har jobbskatteavdraget ingen annan effekt än att öka orättvisorna

Städdillet 

Brödsmulor till pensionärerna 

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.