Flirt för en röst?

Japp, nu har det hänt. Moderaterna byter skepnad. Igen. Sist det begav sig handlade om att vara arbetar-look a like,  nu är det feminismen som lockar. 

Tycker förstås det vore alldeles, alldeles underbart om (m)an verkligen satsade på jämställdhet. Men förda politik visar tyvärr på något helt annat. Ett par exempel:

Vårdnadsbidraget, var inlåsningseffekter var övertydliga innan (efter att ha testats lite varstans, ex. Norge) och lika tydliga i den svenska varianten.

Hushållsnära tjänster som innebär att marktjänsten blir fortsatt kvinnogöra. Och inget som män behöver bry sig med.

Deltidsbegränsningen som bestraffar arbete. Som gör att jobb blir ett ekonomiskt risktagande, ja man har inte råd att arbeta. Och som är direkt riktad mot kvinnor.

Summasumarum har regeringen fört en direkt antifeministisk politik. Och ovan exempel är endast ett axplock.  Därtill kommer förändrade regler i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen som påverkat särskilt kvinnor negativt (som beräkningar för arbetsvillkor etc) . 

I den nya feministlinjen, återfinns förstås inte indiviualiserad föräldraförsäkring, en av grundstenarna för ett jämställt samhälle. Men jämställda löner är viktigt:

För att komma åt lönediskriminering föreslås att arbetsgivare ska göra en lönekartläggning vartannat, i stället för vart tredje år. DN

???? Det var ju regeringen, Alliansen som försämrade lönekartläggningarna. Nu låtsas man som om man ska göra det bättre. Först sämre, sedan lite bättre fast fortfarande sämre än förut. Ett rent politiktrick.

Getrud Åström påpekar att Moderaterna undviker det viktigaste styrmedlet och hon har alldeles rätt.

Valet 2006 ville Moderaterna attrahera väljare från arbetarlägret. Och anpassade sin image. När nu kvinnorna flyr Moderaterna, måste något göras. Man bör nog fundera på om det handlar om verklig förändring i åsikter eller flirt för en röst.

– Marita –

5 Comments

Lisa

Ja, men det är väl ett praktiskt litet spel: Vi försämrar något och så förbättrar vi det sedan och kan ta åt oss en äran för att ha förbättrat systemet. Det förutsätter visserligen att väljarna har kort minne och inte minns vilka det var som gjorde det sämre från början, men tyvärr kan det säkert fungera. Det låter som rent röstfiske, kanske i kombination med att någon på (M):s kansli har förstått att många av deras förändringar i trygghetssystemen under den här mandatperioden har slagit ganska hårt mot just kvinnor, och att de desperat behöver locka tillbaka kvinnorna. Jag tror personligen inte att det räcker att (M) nämner “könsmaktordning” utan att sedan göra särskilt mycket mer, men kanske lurar de någon…

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Lisa
För ett par år (?) sedan skrevs det om att (M) skulle bli ett jämställt och ett miljöparti. Eller så har jag drömt det….? Googlade som hastigast o hittade inte vad jag tror att jag läste, får leta vidare. Men man kan liksom inte “bli” ngt man inte är. Man kan anamma perspektiv, men grundideoliogin finns ju kvar.

Du skriver “kort minne”, och tror (hoppas) jag gäller för sjukförsäkringen. Men lönekartläggningar är för de flesta inget man ägnar sig åt till vardags. Däremot påverkas man självklart av en försämring (o förbättring) , men inget som skapar braskande rubriker. Tyvärr.
Marita

Reply
Lisa

Jo, det stämmer. Googlade lite och både 2007 och 2008 var de ute och pratade om jämställdhet; och båda makarna Reinfeldt frisvor sig från feministstämpeln. Det känns som om det finns lite skilda åsikter inom M i den här frågan.

Just när det gäller spelet kring könsfördelningen på arbetsmarknaden och lönekartläggningarnas försämring och förbättring under innevarande regerings mandatperiod tror jag på fullt allvar att de försöker dupera väljarna till att glömma att det var den nuvarande regeringen som först försämrade lönekartläggningarna och nu tror att en förbättring kommer att ge dem en massa goodwill. Kommer det att lyckas? Kommer moderaterna att bli “det nya kvinnopartiet” så som de försökte bli det nya arbetarpartiet inför förra valet? Det tror jag verkligen inte. Jag står för en feminism värd namnet och skulle inte kunna tänka mig att rösta på ett parti vars partiledare inte vill kalla sig för feminist. Ett parti som inte har förstått problemet med löneskillnaderna och de inbyggda kvinnofällorna i dagens arbetsmarknad och socialsystem kommer aldrig att få min röst. Men kanske kan de lura någon…

Reply
Callisto

Haha. M som feministparti? Den var bra. Det har aldrig varit deras varumärke.

Nu är jag inte emot att sänka avgifterna på hushållsnära tjänster. Har kvinnliga bekanta som köper in det för att underlätta för sig och få mer tid med sina familjer. Och så får någon annan lön att leva för. Jag ser det inte som en automatisk kvinnofälla eller anvisning för kvinnor att stå vid spisen.

Men att börja flirta med feminismen som flaggskepp när man aldrig, aldrig, andats det ordet tidigare utan frisvurit sig från det, känns plågsamt uppenbart som fjäsk för röster. Man har insett att feminism inte är en fluga, utan det växer hela tiden och folk blir mer och mer medvetna. Man kan inte ignorera problematiken som feminismen lyfter fram. Den polletten börjar visst trilla ner. Fast riktigt så lätt blir det inte att håva röster på det. Man måste kunna stava till “f-e-m-i-n-i-s-m” först. Man får gå vidare till delprov B om man dessutom fixar “g-e-n-u-s-v-e-t-e-n-s-k-a-p”… De får plugga.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Callisto

Kruxet med hushållsnära tjänster är att det blir en uppgörelse mellan kvinnor: kvinnan som säljer sitt arbete och kvinnan som säljer sin del av hushållsansvaret. Och arbetsfördelningen i hushållet kommer ännu längre från jämställdheten.

Ja, genuskunskapen ger mkt ahaupplevelser. Jämställdhet handlar så mycket om var och ens privatliv, att det lätt blir att man ser 1 meter framåt och inget åt sidorna. Strukturerena som håller uppe skillnaderna framträder aldrig.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.