Blott en kväll, ett ögonblick i sänder

I Skene håller en domprost predikan 6 maj. Jaha..? Och? Domprosten är en kvinna.  Jaha…? Och? Hon tillåts att hålla en (1) predikan, för en (1) kväll.  Domprost Karin Burstrand får nämligen inte leda en högmässa med nattvard, utan håller en kvällsgudstjänst mitt i veckan.  I Skene har inga kvinnor fått predika. Förrän nu.  Blott en kväll, ett ögonblick i sänder.

GT/Expressen frågar Kyrkoherden Göran Landgren  “som inte tycker att kvinnor ska vara präster men kompromissar nu med Svenska kyrkan. Landgren som är “av den gamla uppfattningen. “:

Om din lokala Ica-affär skulle förbjuda kvinnor att stå i kassan, vad skulle du tycka om det?
– Detta är ingen jämlikhetsfråga. Som jag ser det finns det olika funktioner i Guds hushåll.

 Finns det något som kvinnor kan göra i Guds hushåll som inte du kan
 – Det finns många olika funktioner men ingen som är just för en kvinna. Sen finns det nog många där kvinnor är lämpligare än män. Det handlar om en struktur som är nedlagd i skapelsen.

Kan du förklara det?
– Inte så här över telefon.

Är själv troende och blir väldigt imponerad över Landgrens exeptionellt nära relation med Gud. “En struktur nedlagd i skapelsen”…mmm. Tänk vilken tur att man gömma sig bakom Bibeln. I skydd av en helig skrift som skrivits, tolkats och omtolkats av människor under årtusenden, är allt tillåtet. All skit får fortsätta jäsa. Och inom kyrkan är man foglig:

– Många har efterfrågat en kvinnlig präst och jag är väldigt glad att vi har fått den här öppningen. Vi har ju haft frågan uppe för diskussion många gånger, säger Eva Ryberg (S), ordförande i kyrkorådet, skriver Dagen .

“Diskussion”, “öppning”? Hur kan man dalta med diskriminering?

Landgren  & Co avlönas tack vare mig och alla andra som snällt betalar via skattsedeln. Min medfinansiering tar slut fr.o.m nästa år, när jag inte längre betalar kyrkoskatt.

Psss….Utifall någon undrade, så är Landgren homofob också.  Men det är han ju inte ensam om: HBT-skräcken delar han med 866 andra präster. Minst.  Ett hoppets ljus i svartrockarnas kyrka, är en HBT-vänlig prästblogg från Skara .

– Marita –

No Comments

Jonas

Tycker du att det är rätt och riktigt att beljuga och förtala personer som du gör när du säger att Landgren och alla präster som skriver på uppropet är homofober? Dålig stil. För övrigt kan man ju undra varför du bryr dig när du uppenbarligen inte är kristen och tänker gå ur kyrkan?!

Reply
fiavg

Jag bryr mig väldigt mycket. Av skäl som stavas mänskliga rättigheter, men som uppenbarligen inte gäller inom kyrkan.

1. Jag är kristen, just därför lämnar jag svenska kyrkan. När kyrkan står upp för lika rättigheter, oavsett sexuell läggning och kön, kommer jag tillbaka. Tro mig, det har inte varit ett enkelt beslut.

2. Om man skriver på ett upprop att väga viga samkönade par, är det inte att vara homofobisk? Det gör man ju enkom för att paren inte är en man och en kvinna. Ingenting annat.

/Marita

Reply
fiavg

Tack själv! Dina perspektiv ger framtiden. En framtid där alla kan känna sig välkomna.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.