Akta Dig för Opus Dei !

Konsten att leva, associerar jag inte direkt till hur man sköter ett hem. Inte alls, faktiskt. Det gör däremot en katolsk sekt, Opus Dei, som har seminiarier i frågan: 

 

Rara flickor som sköter hem och man. Så långt borta. Inte.  Opus Dei har köpt en herrgårdsbyggnad i Surahammar och planerar enligt Aftonbladet att starta flickskola.  Än så länge obekräftade uppgifter, men vi vet att Opus Dei finns på riktigt. Med verkliga åsikter som säger NEJ till abort, skilsmässor, preventivmedel och homosexualitet.

Från Opus Deis svenska hemsida:

Religiösa friskolor – NEJ tack!

Läs Jinges Stoppa Opus Dei !

– Marita –

4 Comments

Lisa

Opus Dei är ju relativt välkända som en extremt fundamentalistisk katolsk sekt med stora förmögenheter och inflytelserika medlemmar i samhällets toppskikt. De har tidigare bl.a. uppmärksammats för vissa medlemmars ganska extrema former av självspäkning och självbestraffning – i linje med OD:s fokus på botgöring. Med sin tämligen konservativa och fundamentalistiska bibeltolkning följer en rejäl uppdelning mellan mans- och kvinnoroller, så den biten är inte särskilt förvånande. Men att de ordnar seminarier och tävlingar i husmoderlighet känns… väldigt mossigt. Jag tänker än en gång på 50-talets hemmafruar, Stepford Wives och kan inte låta bli att tänka på hur besvärliga kvinnor för bara några decennier sedan kunde tvångslobotomeras. Då blev de väl fogliga hemmafruar i alla fall.

Personligen tycker jag att religion är en dålig grund för en friskola, eftersom det redan från början skapar en vi-och-dem-attityd som är exkluderande och marginaliserande. Det är helt oavsett om grundaren ifråga är katolik, frikyrklig eller muslim.

Reply
Fior i Västra Götaland

För mig var Opus Dei bokstavskombination utan innebörd. Men insåg efter googling, precis som Du skriver, att organsiationen är välkänd. Iaf inte okänd.

Mmm, renässansen för hemmafrun går inte att ta miste på. Stepford wifes är så bra illustration. Kvinnodressyr. Bara managenm som saknas, fast den är väl hemmet antar jag.

Ja, vilken religion är struntsamma. Så länge MÄNniskor tolkar en guds budskap till att göra skillnad på personer beroende på kön, på sexualitet, så måste det vara förbjudet.

Reply
Anton Assarsson

Nä, konsten att leva associerar du och dina ideologiska kamrater väl snarare med rödvinsfylla, stenkastning mot polis och flaggbränning.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.