Kvinnors hälsa – en struntsak?

GP rapporterade i söndags att oläsliga remisser skickats från mammografienheten på Sahlgrenska till vårdföretaget Unilabs, vilket nu Socialstyrelsen reagerar på. GP igår:

Enligt Jonas Andersson (FP), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, har Sahlgrenskas mammografienhets förmåga att sköta sina uppgifter varit ifrågasatt och enheten kommer även fortsättningsvis att ha blickarna på sig.
– Bakgrunden till upphandlingen som genomfördes 1 april är den kritik som funnits, svårigheten man haft att erbjuda alla kvinnor tid till undersökning och diskussionen om borttappade remisser och så vidare.

Så slarvet med remisser var en orsak till att ni valde att lägga ut en stor del av mammografiverksamheten på ett privat vårdföretag?
– Ja, det var en av orsakerna. Sedan vet vi också att Sahlgrenska har haft svårt att bemanna sig tillräckligt, säger Jonas Andersson.
Avesina, det privata vårdföretag som fått ta över hälsokontrollerna från Sahlgrenska, har i sin tur fått stark kritik för bristande patientsäkerhet inom sin verksamhet i Stockholm.

Är ni inte rädda för att samma problem ska upprepas igen?
– Att Avesina misskött en verksamhet i Stockholm har inte bäring här. Vi utvärderar hur de klarar sitt uppdrag i Göteborg.

Alltså: mammografin fungerade inte på Sahlgrenska, varför man la ut verksamheten för upphandling. Vinnare blev ett företag som inte alls fungerat i Stockholm: Avesina, som nu fått en andra chans med skattebetalarnas pengar. Så får man se hur det går. Efteråt………….

– Marita –

No Comments

vmm

Appropå inget så är ju kvinnor så mycket mer sjukskrivna än män. Minns inte siffrorna just nu men skillnaden mellan män och kvinnor är anmärkningsvärd. Kommer jag ihåg siffrorna rätt så är kvinnor 30-40% sjukare än män! Det är ju helt… SJUKT (för att använda ett lämpligt ord)! Det pratas väldigt mycket om löneskillnaderna mellan män och kvinnor men det pratas väldigt LITE om att kvinnor har så mycket sämre hälsa och är så mycket mer sjuka.

Jag kräver en utredning här. En SOU. Jag vill veta varför det är så stor könsskillnad här och varför så många fler kvinnor är sjuka.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.