Besparen oss

När nyförlösta hemgång efter sex timmar dök upp i Örnsköldsvik trodde jag det var ett mycket dåligt skämt. Det var det inte. Korkade besparingsidéer har tyvärr en exeptionell god spridningsförmåga och nu är det här, här i Göteborg.  6 timmar, tack och hej. Hur det ska lösas, tja det vet man inte…SvD

Hur tror man egentligen att en förlosning går till? Hur det känns i kropp och i själ. Underlivet är, hmm hur ska man säga… det känns, mer eller lite mindre . Ofta mer. Amning tar tid, likaså att landa i ett hormonellt kaos.  Sömnen är ofta minst sagt eftersatt.  Vem vill föda barn, vem vill födas och vem vill arbeta som barnmorska med deadline på 6 timmar?

Statens och landstingens trix och fix kring att föda barn är en never ending story. Nu fortsätter krångelverket kring arbetsoförmåga och graviditet. Arbetsförmågeutredningen lämnade idag ett minst sagt märkligt förslag:

Gravida ska kunna plocka ut 30 dagars graviditetspenning. Ersättningen kan starta tidigast 30 dagar före beräknad förlossning och inte tas ut efter den. Graviditetspenningen blir lika stor som föräldrapenningen.

– Många gravida blir sjukskrivna, och Försäkringskassans handläggare har svårt att dra gränsen när graviditeten ska ses som ett medicinskt tillstånd, säger utredaren Anna Hedborg.

Nädå, det handlar inte om någon besvärliga gränsdragningar, det handlar om att Försäkringskassan könsdiskriminerar. Punkt.  “30 dagar” – smärta innan dess räknas fortfarande inte, utan är en naturlig del i livsprocessen. Eller?

Anna Hedborg fortsätter med en skarp men konsekvenslös analys:

 Det finns även en risk som inte ska negligeras. Arbetsgivarens förväntan på unga kvinnors frånvaro ökar, så kallad statistisk diskriminering. Så det är viktigt att man delar lite ordentligare på föräldraledigheten efter barnens födelse, säger hon. SvD

Hoppsan, ett förslag som gör att kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden förämras ytterligare. Om nu inte alla föräldrar lyssnar på Anna Hedborg när hon pekar med hela lillfingret. Skulle inte tro det.

Bespara oss alla kortsiktiga och ogenomtänkta besparingar. Och alla andra väldigt dumma, kostsamma och könsblinda påhitt.

Andra som bloggat: Maja Fjæstad  Polaritet, politik och religion

– Marita –

No Comments

mairon kerlan

jag kan inte tro att kvinnor varit med och bestammt ngt sa dumt som detta!!! vore det mannen som fodde barn skulle dom fa ligga kvar minst en vecka!!

Reply
John Nilsson

Vänta bara, snart blir det en halvtimme istället med argument om att kvinnor i vissa kulturer föder barn på risfälten och fortsätter jobba sen…idioter!

Jag är man så jag vet ju inte hur det känns, men min flickvän har grafiskt beskrivit och det vänder sig i magen när jag tänker på att behöva genomlida ett sådant fysiskt trauma. Som tortyr, i ett halvt dygn oavbrutet.

Jag har en åkomma som drabbar mig ibland, där tarmmusklerna ibland bara låser sig i total kramp. Det är inte kroniskt som väl är, men överläkaren på tarmkliniken sa att smärtan var att jämföra med sista tredjedelen av en förlossning. Det var inte svårt att tro, för de första två gångerna det hände tuppade jag av. Jag minns mitt vita ansikte i spegeln och sen blev det svart.

Hur som helst, som längst var det 5 timmar långt, och det hände 1999, men jag minns det som om det var igår. Hörde även om en australisk manlig läkare som fick pröva förlossningssmärtor genom en teknisk lösning – han ballade ur efter tre timmar och orkade inte de tolv han föresatt sig. Som sagt, om män födde barn skulle de få ligga kvar uppemot en vecka 🙂

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.