Pinsam okunnighet

Skäms och skräms äver min egen okunnighet. Eller är det en ovilja att ta reda på, att se?  Att Sverige kastar ut ensamkommande ungdomar till miserabla läger på Malta.  Inte våra problem.  Det är ett stort problem.

– Marita –

11 Comments

Fior i Västra Götaland

Hej Fredrik

Antagligen så våra svenska politiker resonerar. Så slipper man ansvar.
Marita

Reply
JGradus

Alltså, det bör nämnas två saker. En är att det förnärvarande endast finns cirka 370 flyktingar i de stora lägren i Malta, ned från över 2000 för ett år sedan (relativt mycket för ett land men endast 400 000 invånare). Det visar att de flesta inte blir särskillt långvariga i lägren, till skilnad från vad artikeln vill antyda.

Sen måste man tänka på att Malta är ett väldigt litet land till både yta och befolkning och är relativt fattigt. Det är dessutom EU:s mest tätbefolkade land. Maltas rädsla för flyktingströmmar från Afrika är därför delvis befogat. EU:s idiotiska lagar att de måste söka asyl i det första landet de kommer till och att Malta ligger på vägen till resten av Europa skapar ett väldigt tryck på ett land som inte har resurserna att hantera det.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej JGradus
Håller med om Eu:s asyllagar. Oavsett längden på lägervistelsen, gör Sverige det enkelt för sig att lämpa över ansvaret för mänskliga rättigheter till annat land.
/Marita

Reply
ja

det finns ca minst 5 miljarder människor som har det sämre än på malta. Man kan argumentera för att asyl är en mänsklig rättighet, men jag tycker inte att det går att säga att det är en mänsklig rättighet att få bo i ett av världens rikaste länder.

Reply
Gustav

Enligt EU:s regler (Dublinfördraget) skall flyktingar söka asyl i det EU-land de först anländer till. Ska Sverige börja bryta mot EU-reglerna?

Reply
Roberth

ratificierat via det folkrättsliga fördraget Dublinförordningen, (som numera också gäller som svensk lag) höjs det ramaskrin bland politiker och media. Nu är det dom ensamkommande unga män, felaktigt kallade ”barn”, från Somalia som är på tapeten igen.

Många afrikanska ”flyktingar” tar sig till den lilla medelhavsön Malta för att få ett fotfäste inom EU. Men när dom upptäcker att Malta inte överöser dom med bidrag, gratis bostäder och andra förmåner så väljer dom snabbt att söka sig till det ställe där dom vet sådant erbjuds. Nämligen Sverige.

När Sverige då följer den lagstiftning som finns på området och aviserar att dessa unga män skall skickas tillbaka till det land där dom redan fått uppehållstillstånd, alltså Malta, börjar det invandrings- och flyktingindustriella komplexet i Sverige att klaga.

Då börjar anklagelserna och snyfthistorierna om hur ”omänskligt” EU-landet Malta behandlar dessa ”flyktingar”, och helt utan att någon som helst hänsyn tas till att det är svensk lag som tillämpas höjs röster om att lagen skall ignoreras och ”barnen” istället skall ges permanent uppehållstillstånd i Sverige, istället för det tillfälliga som Malta ger.

I Svenska Dagbladet berättas historien om den ”stackars” Nouredin Hussein Mohamed med uppgiven ålder 16 år. Han gjorde precis det som beskrivs ovan, erhöll uppehållstillstånd på Malta, men upptäckte snart att gräset var grönare på andra sidan staketet, alltså i Sverige. Sagt och gjort, till Sverige bar det av.

Nu skall Nouredin Hussein Mohamed, helt enligt gällande lagstiftning, skickas tillbaka till Malta. Adjöss med det goda livet finansierat av skattebetalarna, adjöss med en bekymmersfri tillvaro inom den svenska omhändertagandeindustrin som sysselsätter allt fler människor varje år.

Men allt hopp är inte ute för Nouredin Hussein Mohamed. Det finns starka krafter i Sverige som tycker svenskens plånbok skall försörja ytterligare en ointegrerbar medlem av ”det mörkare samfundet”. Rädda Barnen, Bengt Westerbergs privata skattkista Röda Korset, Amnesty, Sverigeföraktande politiker, dito journalister, alla sluter upp bakom Nouredin Hussein Mohameds önskan att få delta i arbetet med att förvandla Sverige till en perifer och utfattig soptipp i norra Europas utmarker.

Fakta: Under 2009 fattades 28 beslut om överföring av ensamkommande barn från Sverige till Malta. Fram till den 5 april i år har sju liknande beslut tagits. Samtliga barn under denna period har från början flytt från Somalia. Migrationsverket uppskattar att en stor del av dessa barn har avvikit och gått under jorden i Sverige istället för att resa tillbaks till Malta.

Dublinförordningen reglerar vilket land som ansvarar för enskilda asylärenden och innefattar EU-länderna samt Norge och Island. Om den asylsökande har uppehållstillstånd eller har tagit sig in illegalt i ett annat land, före Sverige, som omfattas av förordningen är det detta land som har ansvar för asylprövningen. Migrationsverket fattar då i allmänhet ett beslut om att personen skall överföras till detta land.

Reply
JGradus

@Roberth

Vill påpeka att de flesta faktiskt inte söker sig till Malta utan till resten av Europa men blir upplockade av den maltesiska flottan/kustbevakningen eller av Italien som kör dem till Malta. Det är alltså inte så att de först prövar lyckan på Malta och sen bestämmer sig för att gå vidare. Istället är det Dublinföredragets idiotiska regler som sätter dem på en liten, för att vara ärlig mycket rasistisk ö (jag bor på Malta) där de har mycket begränsade möjligheter. Malta lobbade kraftigt för ändrade regler men det var faktiskt det då varande EU-ordförandelandet Sverige som var den huvudsakliga motståndaren. Även nu är Cecilia Malmsten kraftigt emot förändrade regler.

Så samtidigt som Sverige ska fortsätta respektera de regler som gäller bör vi kanske vara mer positiva till en förändring.

Reply
Liber

1. Då han redan har uppehållstillstånd på Malta verkar det rimligt att Malta som gett tillståndet ska anvara för honom och inte Sverige.

2. Finner det tveksamt att mitt födelseland Malta skulle utfärda honom flera ID-handlingar med olika ålder såvida inte han själv uppgett olika åldrar vid olika tillfällen. Det är bra ordning på myndigheterna där.

Jag misstänker att han sökt uppehållstillstånd på Malta två gånger utan att uppge att han redan har ett. Fotot på honom ger mig intryck att han är äldre än vad han uppger. Skäggväxten med mera…

Reply
Fior i Västra Götaland

Robert och Liber
“Snyfthistorier” och “gräset grönare i Sverige” “skäggväxt” (med hänvisning till fejkad ålder) – hmm, måtte finnas en webbaserad ordfunktion som staplar rassefraser . Som om människor på flykt för sina liv väljer rationellt ekonomiskt, tycker det är lite goare att lämna hemlandet bakom sig och söka lyckan annorstädes. Som en chartertripp.
/marita (som i enlighet med rassevokabuläret antagligen tituleras “Batikhäxa”) Edit: Som nyss blev ett fan av Rösta demokratiskt – Mot rasism Tack Jonas för inbjudan!

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.