Vardag i världens mest jämställda land.

Feministiskt Perspektiv har gjort det. Igen. Grävt fram och blottat verkligheten, denna gång tillsammans med Sydnytt. I höstas handlade det om regeringens syn på föräldraskapet: målet är inte att pappor och mammor ska dela lika.  Idag om sexismen inom ungdomsidrotten.  Blir trött, men inte ett dugg förvånad.  Tyvärr.

14 åriga killar som tränas i att vinna matcher genom tänkta övergrepp.  Tränas i en vidrig kvinnosyn.  Tränaren “riskerar att få sparken” . Vadå “riskerar”?!  Hade vederbörande uppmanat att “ta en joint och glid in i dimman”, “finta Försäkringskassan med felaktiga uppgifter”, hade inte domen låtit vänta på sig.  Men nu bidde det ju bara lite fel. Unkna vuxennormer om tjejer som råkade bli offentligt gods.

Sydnytts rapportering:

Jublade när Feministiskt Perspektiv lanserades: äntligen en feministisk rapportering. Lycklig, men samtidigt trodde jag helt ärligt att diskussionen skulle hållas inom kretsen för oss redan frälsta, inom klubben för inbördes beundran. Shit, så fel jag hade.  Vare sig första eller sista gången Fem Pers levererar nyheter som aldrig annars kommit till vår kännedom. Så häng på:

Har fortfarande inte förnyat min prenumeration, men gör så i dag, 365 kr för ett år.  Ska du också läsa alla nyheter/diskussioner krävs inlogg.  Synd, eftersom hela världen borde ha full access till materialet.  Men likväl självklart, eftersom det kostar att producera nyheter. 1 spänn om dagen för en bättre värld, är onekligen förbaskat billigt.

Bloggat: NoBoyToy Pojkar tränas i kvinnoförakt     Shed Light  Vardagssexism och män som hatar kvinnor     Ellens Blogg FBC Engelholm är välkomna till Fryshuset

DN    DN länk till taktikkorten     SvD    Expressen     Expressen2     GP     GP2    SvT   P4 Kristianstad

/Marita

No Comments

fd abonnent

Media skriver under sin egen dödsdom. Själv har jag tröttnat på min morgontidning som jag haft i flera decennier och sagt upp abonnemanget. Våra PK-media skall inte skylla sina dalande abonnentsiffror på konkurrens. De skall försöka förstå vad de skriver och vilka som abonnerar på deras tidningar. Om de nu skall vara 100% PK, då kanske de bör räkna med högst ett par procent av befolkningen inom spridningsområdet som tänkbara abonnenter. Vi är många som tröttnat på redaktioner som skriver för sig själva och sina kompisar i kultureliten.
När skall vi få en morgontidning som enkelt, rakt fram och utan PK-filter ger oss en bild av verkligheten? Idag vet man ju att man ofta måste gå in på internet och läsa sanningen i norska eller danska tidningar. Varför kan inte våre svenska tidningar ge oss den osminkade sanningen? Om man läser en tidning i våra grannländer då ser man helt andra annonser än de som finns i svenska tidningar och om man går på stan ser exempelvis HMs annanstavlor lite annorlunda ut utomlands än de gör i PK-sverige.
När jag läste om innebandylaget så log jag inombords, det var ju en smart strategi att låta grabbarna få instruktioner genom att ropa flicknamn. Det borde dröja innan motståndarna förstår sig på detta, nu harv tyvärr PK-media förstört detta. Att det sedan blev flicknamn kanske inte gör så mycket, det kanske lär grabbarna att varje tjej är unik och att det som är rätt för en tjej är helt fel för en annan…

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Fd Abonnent
Du har idag läst den osminkade sanningen i media. Sanningen om hur unga killar fostras i att kränka, förnedra och tvinga sig på tjejer.

Din värld kan inte vara särskilt trevlig att leva i. Inte för någon tjej. Eller kille.
/Marita

Reply
Jaine

Tycker man bör ta och se lite på hur gamla dom här killarna i bandylaget är, för vi har en hop lagar om vad en vuxen får och inte får göra när det kommer till sex och folk under 14/15. Har vi lagar om grooming över nätet tycker jag definitivt att det här är snäppet värre

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Jaine
Ja, taktikupplägget är klart sexistiskt, men det stannar inte “bara” där, utan uppmanar faktiskt till brott.
/marita

Reply
endasil

Va? På vilket sätt är det där sexist? Menar du att tjejer inte gillar att hångla? Eller att det inte finns tjejer som gillar vildare sex och smisk? Jag upplever din kommentar som väldigt diskriminerande mot tjejer. Kanske bara är killar som har rätt att gilla sex? Tjejer ska vara små oskyldiga varelser som bara vill kramas? Ingenstans står det nåt om att de ska tvinga tjejer till nåt.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Endasil
Tjejer likväl som killar ska själva välja hur de vill ha sex. Men det här handlar inte om det. Taktiken är ett skolexempel på objektifiering.
Nu är det ju heller inte vilka killar som helst vi pratar om. Åldern är 14 år.
/Marita

Reply
Oscar II

En än mer relevant fråga är ju varför du egentligen tycker dig ha rätt att alls uttala dig i ämnet, bara utifrån att ha sett instruktionerna och några spridda kommentarer ikring dem.

Du har ju ingen aning om hur instruktionerna användes; vilka värderingar som inlästes i dem, vare sig av tränaren eller av medlemmarna; eller ens vilka värderingar medlemmarna eller deras föräldrar kunde anse vara rimliga att åkalla.

Ditt inlägg är ännu en instans av ett av de absolut största problemen med vår moderna “demokrati”, nämligen att ni radikala liberaler/socialister (vad det nu gör för praktisk skillnad) sitter som överherrar med utopiska föreställningar om hur alla människor bäst bör bete sig, och dömer alla som inte följer det mönstret. Ni talar om att inte ha fördomar, trots att ni själva sitter med de flesta och största fördomarna, och inkräktar allt mer och mer i vad som rimligen borde anses helt privata sfärer (och med “privat” avser jag inte det rent individuella, utan även sociala sammanhang på diverse lokala grunder).

En gång i tiden var det politikernas uppgift att upprätthålla den privata sfären och den individuella och lokala beslutsfriheten; nu tycks förhållandet vara det rakt omvända.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Oscar
Här har det privata gått passerat gränsen till det offentliga med råge. Det är inte en person som berättar för sitt barn hur tjejer och killar förväntas vara, utan en ledare som fostrar ett lag. Ett lag med pojkar under 15 år. Ett lag som ingår i en förening som erhåller bidrag. Bidrag som är skattefinansierade. Rent krasst skall skatt inte uppmana till brott (killarna är ju under lagstadgad ålder för sexuellt umgänge). Problemet med värderingarna känns övertydliga, så det lämnar jag här.
/Marita

Reply
DrKejs

Ni har gått alldeles för långt. Varje liten sak som kan uppfattas negativt blåser ni upp till osannolika proportioner. Samtidigt så florerar misandrin i samhället utan att ni säger pip, ni underblåser den dessutom.

Jävla dubbelmoral.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Dr Kejs
Sexism slår åt båda håll. Hade det varit ett F14-lag med motsvarande könsunkna normerande instruktioner, hade diskussionen varit densamma.
/Marita

Reply
Sanity

@endasil – “På vilket sätt är det där sexist” – Du ser altlså nte det sexisitiska i det som denna tränare har lagt upp som taktik? – För mig är det mer sex än innebandy i texten. Jag som vuxen förstår inte ens hur jag ska spela när jag får dessa taktik-förklaringar uppställda – jag ser bara bilder på hur jag ska bedöma tjejer.

Reply
Staffan Bengtsson

Sexism i dess ursprungliga betydelse är agerande på generaliserade könsmyter och könsroller, föreställningar om en kvinnlig personlighet.

Sofia och Petra bygger på kvinnliga stereotyper (byt namnet på de tre till pojkar som experiment). Ironiskt nog är mångfalden av stereotyper och vilka stereotyper som framställs antisexistiska.

Upplägget är däremot sexualiserande. Utseende och sex är huvudfokus, andra kvalitéer beskrivs inte.

Upplägget är objektifierande. Flickorna beskrivs med skötselråd som man skulle beskriva en bil, ett husdjur eller en slav. “Så här skall du sköta henne” snarare än “fråga henne” eller “börja med att lära känna henne”.

Pojklag i sig är en form av sexism.
En förväntan på en pojke i första hand går efter utseende är sexism.
En förväntan på att “pubertala pojkar” gillar att se sin sport på det sättet är sexism.
En förväntan att en pojke är kåt jämnt och bara tänker på sex och flickor hela tiden är sexism.
En förväntan att en äkta man vet hur en kvinna skall skötas är sexism.
En förväntan att en pojke skall använda våld.

Upplägget är könande, dvs den ger kön till något som inte har kön.

Upplägget är heteronormativt, dvs den förväntar sig att pojkarna är heterosexuella.

Reply
Jaine

Tränaren verkar ju förutsätta att alla pojkarna i laget är sexuellt aktiva (fast de inte är byxmyndiga) och hetero.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Jaine
Håller med, hur känner den kille som är kär i “Johan”, men ska “tafsa” på “Sofia”? Eller som killen som inte alls är intresserad av sex.
Blir ledsen.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.