Våldtäkt handlar också om makt

Annika Qarlsson (c) tycker det är dags att utplåna stereotypa könsroller . Hon är oroad över ökningen av anmälda våldtäkter och “en bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan kan vara ett sätt att bryta trenden”.

Väldigt bra att centerkvinnorna lyfter fram en bättre sex- och samlevnadsundervisning. För det sexualiserade våldet finns mitt ibland oss, det kränker, skändar och förgör.

Men våldtäkt handlar också om makt. Om överordning.  Att våldtäkt handlar om otyglad lusta, om en snedvriden syn på tjejer som tillgängliga objekt, verkar dock vara lättare att ta till sig än att makt kan manifesteras genom en våldtäkt.

Men om vi byter perspektiv till män som våldtar andra män. När det ofta är heterosexuella män som våldtar andra män: hetero- eller homosexuella, blir det enklare att se att det handlar om makt? Det kan också vara ett hatbrott, alltså våldtäkt som straff för “fel” sexualitet.  Precis som lesbiska kvinnor i Sydafrika, våldtas i “korrigerande” syfte :

Lesbiska kvinnor ses som ett hot mot det mansdominerade sydafrikanska samhället, eftersom de “försöker vara män”. Genom våldtäkten ska de straffas och omvändas, läras att istället bli “riktiga” kvinnor, och därigenom anpassa sig efter normen.

Män kan våldtas för att de inte är “riktiga” män. Kvinnor våldtas för att de “försöker vara män”. Sedan har vi kroppen som vapen i krig..

Så ja, Annika Qarlsson, sterotypa könsroller är verkligen ett hot. Och mot det krävs betydligt större åtgärder än sex- och samlevnadsundervisningen i skolan. Men det är en bra början. Föreslår en träff med minister Björklund och ta gärna med Gudruns påpekande som inledning på samtalet:

I en lärobok i Biologi, som används i 7:an idag, återfinns ”Våldtäkt” under rubriken “Annorlunda sexuella beteenden”. Men hallå! Finns det verkligen ingen som granskar läroböckerna! Här borde skolminister Björklunds militaristiska nit kunna komma till sin rätt i en regelrätt utresningsaktion mot de böcker som inte håller måttet. Och de är många. Gudrun Schymans Blogg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.