Valbubblan 2010: Mer och större. Aldrig bättre.

Hade det inte varit för Fi, hade jag dragit något gammalt över mig tills valrörelse 2010 är förbi.  Hade stoppat huvudet i sanden och vägrat ta del av tävlan i absurdheter.  Hade sluppit vara åskådare i rusningen efter väljare, där Göran Hägglund köksbordssnack avlöstes av Fredrik Reinfeldts 300 000 väljare. Åhhh så dumt, tänkte jag.  Det gjorde inte Mona Sahlin som trissade upp till 1 miljon väljarkontakter.  Vadå finans- och bostadsbubbla?  Här kan vi snacka skör och sprickfärdig valbubbla.

Själv struntar jag i om KD, M eller S träffar en ynkaste väljare.  För min del får de gärna stänga in sig i en kärnvapensäker bunker, så länge politiken fungerar.  Det gör den inte. Fungerar.  Istället är det myckna snacket och den (l)illa verkstaden ett gigantiskt problem.

Det råder sifferexceris, ett siffervirus som gör antal viktigare än innehåll. Ja, allt som har med politik att göra, genomsyras av mer, STÖRRE! Men aldrig bättre. När praktikanthybrisen uppgår till en tredjedel av Försäkringskassans personalstyrka, måste man anse arbetsmarknadspolitiken som feltänkt. Edit: inte tänkt alls. 

Undrar också varför det är så tyst om praktikantauktionerna:

Du kan också som arbetsgivare erbjuda sysselsättning åt en person inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin. Du betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar. För att täcka handledarkostnader med mera får anordnaren 225 kronor per person och anvisningsdag AF

225 kr/dag + gratis arbetskraft. Var är facket? Och var är arbetsgivarorganisationerna? Undanträngningseffekter, lönedumpning, någon?

Genom att ta hjälp av en nyarbetslös praktikant får du en chans att komplettera personalstyrkan och se om personen passar på längre sikt i din organisation. Praktikanten får ekonomisk ersättning från Arbetsförmedlingen AF

“Komplettera”?? Trodde i min enfald att en praktikant är utöver ordinarie personal. Vi har minimilöner i Sverige, vi har en arbetskraft som arbetar för ex. lägsta ersättningsnivån i a-kassan. Och arbetsgivaren får betalt. Verklighetens Sverige anno 2010. 

RUT-avdraget ska blir en valfråga tycker Moderaterna. Märkligt, nyss ville de satsa på kvinnorna….?  Aha, det är de välbeställda kvinnorna som matas med RUT, de andra, som den omhuldade undersköterskan får betala för RUT. Så visst angår RUT-avdraget samtliga väljare, vi får alla betala för det via skattesedeln. Fattiga och rika. Sedan använder sig de rika hushållen av avdraget. Att RUT är en fint sätt att friköpa sig från jämställdhet, är helt ointressant. Intressant.

Lyckades med konststycket att ofrivilligt ominstallera min dator. Inte kul och rätt jobbigt. Men den behövde verkligen städas. Så mycket onödigt strunt är borta för alltid – skönt!  Vi behöver en ominstallation av politiken. Rensa ut och lägga in på nytt. Mapparna “Praktikplats”, “Deltidsbegränsning”, “Jobb- och Utvecklingsgaranti”, “RUT” försvinner och saknas av fåtalet.  Ersätts av “6-timmarsdag” och “individualiserad föräldraförsäkring”. Förresten lägg 6-timmarsdagen som en fin bakgrund, stort och viktigt.

Om praktikfiaskot: DN  SvD   Om RUT: DN  DN2  Om väljarjakten: DN

Läsvärt i bloggvärlden: Alliansens jobbpolitik – ett praktfiasko  och Ropen skalla – subventionerade pigor åt alla?  av Ett hjärta rött    Om Sverige före och efter den nyliberala tsunamin av Motvallsbloggen   När plånboken får styra av Annarkia  – Moderaterna byter argument för pigavdraget   av Alliansfritt Sverige

– Marita –

7 Comments

Callisto

Praktikant-historian hotar verkligen att bli största floppen vid sidan om sjukförsäkringsslakten.

Jag kanske behöver någon som kan vända papper och koka kaffe? Och massera mina fötter. Kan jag få en praktikant? Hallå eller… Komplettera gratis, nej, vi BETALAR DIG om du tar emot någon. Ojojoj. Vore det inte bättre att erbjuda folk jobb? Vem vill anställa när man kan få betalt för att ta emot en praktikant?

Reply
Fior i Västra Götaland

Du kan säkert få en praktikant för fotmassage – garanterat ingen som bryr sig. Nu är siktet inställt på numbers, ju fler i åtgärder, desto bättre.

Klart att ingen vill anställa när man får betalt för utfört arbete. Om Dina konkurrenter får x-a arbetskraft OCH dessutom en slant för besväret, sätts ju konkurrensen ur spel. Först sas det att praktikanter i JoUG:s 3 fas, skulle in i “samhällsnyttig verksamhet”. Men AF i Vänersborg informerade om att det även gällde företag. Den som har han spar, innebär en praktikant. Övriga får suga på ramarna eller gå i konken.

Reply
Lisa

“225 kr/dag + gratis arbetskraft. Var är facket? Och var är arbetsgivarorganisationerna? Undanträngningseffekter, lönedumpning, någon?”

Men det låter ju som forna tiders utauktionering av fattighjon. Ja, du får betalt om du tar dig an Kulla-Gulla, det är ju ändå ingen annan som vill ha henne. Jag trodde vi hade gått vidare från det samhället. Fast med tanke på utförsäkringarna, den bristande rehabiliteringskedjan och allmänt försämrade trygghetssystemen så är det väl bara en tidsfråga innan fattigstugan plockas fram ur malpåsen, dammas av och kanske får ett nytt lager färg. Givetvis av en praktikant.

Jag är också lite fundersam till att praktikanter ska komplettera arbetsstyrkan. Var inte tanken att de riktiga jobben skulle ge anställningar och praktikplatserna vara utöver det? En praktikplats skulle väl inte innebära tillfällig gratis arbetskraft som sedan snabbt ersätts av nästa praktikant, utan vara en chans att visa framfötterna för att sedan kunna få en anställning med lön. Var är facket i den här frågan?
I ett företag kan facket effektivt blockera att personal med rätt kompetens för en tjänst anställs eftersom det finns personal internt, låt gå personal som 1) saknar den formella kompetensen, 2) inte har sökt tjänsten ifråga och 3) inte vill ha tjänsten ifråga, och på så sätt omöjliggörs nyanställningar. Men har de inget att säga om praktikantspelet? Ah förstås, det är ju inte en nyanställning. För lille praktikant, du tror väl inte på det där fagra pratet om att praktik ska ge dig anställning?

Däremot håller jag inte med om RUT-avdraget. Jag känner ingen höginkomsttagare som utnyttjat det – lika lite som jag känner höginkomsttagare som utnyttjat ROT-avdraget – och att döma av de nyblivna egen- och småföretagare inom hushållsnära tjänster som jag pratat med och hört i medierna, så tycks inte heller de arbeta för höginkomsttagare. De känner inte heller igen sig i någon pigdebatt eller att det skulle handla om bristande jämställdhet, utan de är företagare som säljer en tjänst. Visst finns det anställda i städföretag, men det fanns det ju förut också.

Jag ser faktiskt inget fel i att den som har råd att betala för en tjänst gör det, och ska det finnas en subvention så ska den väl vara lika för alla. Däremot erkänner jag att jag inte vet om statens utgifter överskrider skatteintäkterna – men detsamma borde väl i så fall i rimlighetens namn gälla ROT-avdragen, som det inte är någon debatt om. Man kan undra varför – är det månne för att det gäller en ansett manlig del av tillvaron?

Reply
Fior i Västra Götaland

Exakt – det är auktionering. En slant för besväret med gratis arbetskraft. Logiken har tagit semester.

Hushållsnära tjänster – statistiken är överydlig: bidraget går till höginkomsttagare. Håller absolut med om att ROT-avdragen är samma sak. Problemet med RUT är att istället för att ta itu med den ojämställda uppdelningen i hemmet, överlåts städningen till en annan kvinna. Det blir en transaktion mellan välbeställda och lågavlönade kvinnor. Istället för att öka bidragen (de som ges allra mest statsbidrag är gruppen rika män, men skattesubventioner benämns aldrig bidrag) Fokuserar man istället på att sänka arbetstiden för alla, får alla mer tid. Och vi skulle tjäna pengar (och hälsa) på en arbetstidsförkortning.

Reply
Lisa

Jag kan hålla med om att RUT inte löser den sneda arbetsfördelningen i hemmet och att 6-timmars arbetsdag och individuell föräldraförsäkring vore en mycket snyggare lösning på den biten. Som ensamstående skulle jag däremot säga att jag mer än gärna ändå skulle överlåta den biten till någon annan. Som i nuläget faktiskt drar in mer pengar än vad jag gör. Det jag ser som det stora problemet med hushållsnära tjänster är de där grumliga företagen som leds av män och där de anställda, som importeras från olika europeiska länder, arbetar under svårkontrollerade och ibland rent ut sagt tvivelaktiga former. De finns.

Som lågavlönad egenföretagare skulle jag kanske försöka utnyttja systemet och få en
praktikant… Jag kan åtminstone erbjuda en jämställd och långt från normativ arbetsmiljö 🙂

Reply
Fior i Västra Götaland

Gudrun lanserade ett alternativ till RUT, en samhällstjänst där man lämnar in tvätt etc. En tjänst för alla och där arbetsförhållandena innebar schysst arbetsmiljö, bra löner och vidareutbildning. Utan “grumliga företag”.

Vem behöver RUT, när en en betald praktikant fixar skivan? Finns ju en och annan som löst privata problem med praktikanter förut. Och offentlig sektor är minsann inget föredöme: http://hd.se/landskrona/2009/09/25/chef-paa-soc-laet-bidragstagare/ Och det var innan man fick 225 sköna spänn/dag. Nu blir trädfällningen, städningen och flytten rena vinstaffär.

Din arbetsmiljö låter iaf trevligare, när det ändå ska jobbas gratis:)

Reply
Callisto

Problemen med arbetsmiljö och snedfördelning av arbetet i hemmet tror jag varken förbättras eller försämras av RUT. Vill man vara en usel chef och skita i arbetsmiljön gör man nog det oavsett om man får skatteavdrag eller inte. Tyvärr har jag sett för många chefer som helt enkelt väntar ut sina sjukskrivna anställda tills de är så dåliga att man inte kan omplacera dem, och så gör man sig av med dem. Detta inom “vanliga” jobb, som butik och kontor. Oftast drabbas kvinnor, då våra nack- och ryggbesvär inte tas på allvar. En chef försökte på fullaste seriösaste allvar övertyga mig om att min patient hade skadat sig så hon grät hela nätterna och inte kunde sova genom att handarbeta hemma. Charkavdelningen där hon jobbade hade IIIIIINGET med det att göra… Problemet växer lavinartat sedan man skippade chefernas ansvar för rehabutredningar efter 6 veckor eller 6 kortare sjukskrivningar. Bra jobbat uppifrån med regelverket, nu är det INGENS ansvar. Egentligen. Och ingen gör ju något för att vara vänlig eller god, utan alla parter slipper gladeligen bördan.

En praktikant, ja. Jag hade också kunnat erbjuda en annorlunda arbetsmiljö, som garanterat är feministiskt präglad och jämställd. Och chefen (=jag) är inte heller som andra döttrar… Haha. Kanske skulle skicka in en anmälan om att jag vill ha en kaffekokande liten sak, och 225 kr om dagen? Bara tanken känns väldigt fel. Hur f-n tänkte man? Eller Littorin… Tänkte han alls? Jag blir så trött. Snart kastar de väl in någon vare sig man vill eller inte för att ge alla jobb. RIKTIGA JOBB, tack. Ingen praktik som ändå inte leder någonstans och bara syftar till att putsa siffror.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.