Tystnad för fortsatta odemokratiska val

I länderna Någonstans långt borta, är valen odemokratiska. Valobservatörer kontrollerar och pekar på oegentligheter och vi, demokrater i norr, är bekymrade.  Bekymrade över något vi själva upplever vid varje val, i vår egen skendemokrati Sverige.  Sanna Rayman och PJ Linder är de enda i svenskt mediaetablissemang som vågar knysta i frågan. I blogginlägg. Debattplatserna är nämligen stängda för kritik mot det svenska demokrati-på-låtsas-systemet, vilket Jørgen Elklit, professor i statskunskap vid Aarhus Universitet och Birgitta Wistrand, fil.dr, genusforskare vid Uppsala Universitet, riksdagsledamot för M 1991-2002, fått erfara.  Deras artikel passar inte för media och släpps inte igenom maktens megafon. De pekar på:

Hanteringen av valsedlar och genomförandet av valet innebär dock att nya och mindre partier i Sverige möter problem på tre fronter: 

(1) Av ekonomiska skäl har de svårt att trycka tillräckligt antal valsedlar, 

(2) De har av samma skäl svårt att få valsedlarna distribuerade till samtliga vallokaler, och 

(3) De har inte tillräckligt antal medlemmar för att dela ut valsedlar vid vallokalerna i de kretsar där de har kandidater. Second Opinion

Jajmensan, vi som arbetat med valen kan skriva under på varje punkt.  I en vallokal Kungälv fick Rolf t.ex. inte lägga ut Fi-valsedlar 2006.  Den och andra valskildringar från 2006, finns här. Och historien upprepade sig under eu-valet 2009, med återkommande samtal och mail om felaktig information i vallokalen, om slängda valsedlar etc etc.

Gudrun Schyman undrar om det är dags att boka in utländska valobservatörer. Absolut.  Vi behöver såväl valobservatörer som en miljökonsekvensanalys av vad våra val kostar. I miljö. I pengar. Enligt Jørgen och Birgitta trycktes osannolika 571 miljoner valsedlar 2006. 20 miljoner användes……Och betänk alla transporter till såväl val- som förröstningslokaler och distributörer. 

För att hålla ett inpinkat maktrevir intakt, krävs alltså ett enormt slöseri med såväl skattebetalarnas pengar som miljö.  Och demokratin – den fortsätter vi inbilla oss finnas här, men inte där.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.