Tjugondag Knut för framtiden

Bonusskandaler i parti och minut får inte resultera i tomteblossrubriker som gnistrar pompöst. Men kortvarigt. Utanförskapets girighet måste bli en väckarklocka som sätter alarmet för en ny tid. En ny era där vi kastar ut det gamla och tar in det nya. Som en Tjugondag Knut.

Försvarskoncernen Saab ger sina “nyckelpersoner” x-a aktier på köpet, SJ utesluter inte personalnedskärningar, men gav ändå sin vd 9% mer i lön till 3,7 miljoner/år. Mmm..precis, det är ju inga 9% på en 190 000 kr-om-året-lön…

Att S-toppar godkände AP-bonusar , rubriceras som om det vore konstigt, som om sossar och fackliga personer har en annan, en högre moral. Men de är likväl en del av och bär upp den destruktiva makt som endast kan göra sig förstådd på mammons språk.  Spelar ingen roll om namnet är Löfven eller Wallenberg: synen på makt, synen på pengar är den samma.  Eller om man heter Wanja och vägrar uttala sig om Elmhagens bisarra lön, den lön som pensionärerna fick betala ur egna plånböcker. Pensionerna som spelades bort , som kunde delats ut som trisslotter istället. PPM som banken skrattade åt.  Hela tiden i banken.

Båten som Staten och Kapitalet delade, flyter fortfarande även om det gungar rätt bra just nu. Lena Melin menar att LO är avklätt. Det stämmer precis, Kejsarens Kläder har närmat sig The End: och nu ser vi att den pråliga utstyrseln, den finns inte. Den är inte på riktigt.

På riktigt är alla varsel, alla människor som har mycket lite. Människor vars uppehälle understiger vad en pensionsförvaltare får för tiden han snyter sig. Eller går på toa. Pbå riktigt är också alla Barn som börjar sin levnadsbana fattigt och växer upp som fattiga. Är det månne ett räkneexempel som barnen i åk 3 får i sina nya nationella prov: Hur många personer måste man avskeda för att ge ledningen högre ersättning? Eller: Hur mycket snabbare måste en undersköterska arbeta, när kommunen drar in på tjänster?

Så -vad gör vi? Jo, vi gör som Gudrun Schyman förklarade i senaste Debatt iom bonusskandalerna: att inte förenkla, att inte skylla  på varandra, vi kan sätta oss själva i ett större sammanhang, vi kan ta tillfället i akt att ställa om till hållbar utveckling. Att det är ett systemfel, där olika kriser kopplar i varandra. Helt enkelt.

Just därför är jag med i Fi, för att ett feministiskt helhetsperspektiv inte finns hos andra partier. För att Fi har fräscha idéer som inte fegar ur, utan som vågar tänka nytt. Helt enkelt.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.