Tafs är tafs och aldrig ok

Torsten Flinks tafsande på Gina Dirawi, utlöste  tudelad storm: det göööör väl inget vs sexism.  Stackars Torsten som är lite off, som man liksom inte kan räkna med,  vars agerande ses som en icke-fråga. Eller som en gubbsjuk sexist.   Tänk om det istället varit tja….  Fredrik Reinfeldt, eller Kungen som tafsade på tja….intervjuande Malou von Siewerts , hur hade reaktionen varit då: överslätande? Skulle inte tro det.

 Låt oss åtminstone komma ihåg var och i vilket sammanhang som Thorsten lät sin hand gå vilse.

Det skedde i ett skämtsamt parti i ett nöjesprogram inför miljoner tv-tittare. Inte på krogen, eller i en mörk gränd eller i en mer utsatt och hotfull miljö.

Jag ser hela saken som ett klantigt misstag av en nervös person som inte riktigt har koll på vett och etikett 2012. Och jag tror att ursäkten som Thorsten avfyrade direkt räcker.

Anser Markus Larsson, Aftonbladet,  som ber om ursäkt å Torsten vägnar. Tafsandet som enligt Markus är allvarligt i särskilda miljöer, av särskilda personer. Men alltså inte av just Thorsten. Inte han. Inte där. Inte då.

Tafsa lite lagom, är också melodin inom svensk polis. En kommissarie som tafsar och blottat sig på sin arbetsplats:

Åtalet omfattar åtta kvinnliga brottsoffer som alla hävdar att de kränkts av mannen. Två av kvinnorna ska mannen ha tagit på brösten. Andra ska han ha visat sig naken för när de städat omklädnings och duschutrymmen i polishuset. DN

Läste stämningen på Flashback , där tråd startades i december “Visat sig naken”. Inget konstigt i ett omklädningsrum, eller i duschen. Eller? Känner igen det så väl. Så många som någon gång jobbat med att städa hotellrum vet precis vad jag menar. En man som “råkar” vara naken i sängen (ibland runkandes, ibland inte), på rummet. Oooops, kommer lilla du och städar…..(det visste jag såklart, annars hade jag haft kläder på mig) Hotellgästen som alla i personalen vet vem det är och som man varnar varandra för: passa dig, gå inte dit ensam. Visst har vi hört den förut: städerskan och våldtäktsmannen, städerskan och tafsaren och/eller städerskan och blottaren. “Säkra” offer, som ingen lyssnar på?

Kommissariens fortsatta karriär? Blir det inte för mycket tafsande, så händer inget. ….what?!:

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd bedömer att mannen kan behålla jobbet om han bara fälls i något enstaka fall, annars får han sparken.. SvD

En polis som ska ta emot och skydda ex offer för sexuella brott

Lite perspektiv på tafsandets olika karaktär :

Två poliser blev i somras vittnen till hur en 25-årig Gävlebo tafsade på en kvinna på Heartbreaks dansgolv. Han tog bakifrån tag i hennes stjärt, minst en gång. Själv nekar 25-åringen till anklagelsen, men dömdes ändå på torsdagen av Gävle tingsrätt till dagsböter för sexuellt ofredande. Kvinnans berättelse anses trovärdig, och poliserna är säkra på vad de såg. Arbetarbladet

vs

Men SVT kommer inte att ha något speciellt möte med Thorsten Flinck inför andra chansen.
– Nej, det tror jag inte behövs. Det känns som att det var en stundens ingivelse, som han rätt snabbt fick förklarat för sig att inte var så bra, säger Thomas Hall. Expressen

vs

polisen i Malmöhus som sätter egna gränser för tafsandet.

En “bagatell” enligt SvT.  En bagatell för somliga. Bötesstraff för andra. Litegrann funkar för ordningsmakten.

Tafs är tafs och aldrig ok. Skitsamma vem som tafsar vem.

/Marita

Läsvärt av Hanna Fridén om vårt tillsammmansägda SVT:s agerande     “Städerskor bör få jobba i par”       Karl XII kräver bättre skydd för städerskor       Fackordförande: En klapp på rumpan är vardag för mina medlemmar         Sexåtalad polis kan få behålla jobbet

No Comments

Joe Black

Är ett sånt otroligt hyckleri ibland folks upprördhet som måste påpeka om hur hemskt gjort detta var av Thorsten.
Hade t ex Helena Bergström gjort detsamma mot t ex Sean Banan aldrig blivit uthängd som “tantslem” utan snarare påhejats av kultureliten för att hon är modig och tar för sig. Det hade kallats “rumpkupp” och alla hade fnissat i kör.

Kommer ihåg i Let´s Dance för några år sedan när den kvinnliga programledaren slet upp en manlig tävlandes skjorta och smekte hans mage och vilket liv det blev….. ….. eller nej just det, det blev det ju inte. Lika när Sanne Salomonsen grabbade tag om Schyfferts nakna skinkor i melodiskiten för X antal år sedan.

Sexistiskt är att använda könsspecifik terminologi, samt att – till Dirawis försvar, som kvinna snarare än individ – behandla henne som evigt barn.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Joe Black
Spelar ingen roll om tafset sker av kvinna mot man, kvinna – kvinna, man – man, man – kvinna. Inte ok någonstans.
/Marita

Reply
Jim Olofsson

Kommer ihåg en idrottsgala där Peter Settman kastade sig över Charlotte Kalla och pussade henne. Själv tyckte jag det var grovt och något man inte gör till vardags, va ? Men inte blev det någon uppståndelse eller ursäkt. Kanske just att ta en på rumpan är värre en att pussa någon ofrivilligt på munnen ?
För övrigt tycker jag att Thorsten Flinck verkar ha båda fötterna på jorden och aktar sig att förolämpa någon.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Jim
Torsten Flink kan säkert vara en person med fötterna på jorden. Men hans tafs var inte ok.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.