Små kliv till jämlikhet

Läser en Newsmillstext som dröjer sig kvar och spelar roll.  Som inte spyr ut meningar till världens ände som ett egenvärde. Skribenten är Camilla Rågfors, fd SD:are:

Uttryck som negerbollar och negerkungar är faktiskt en icke-fråga. Det borde vara självklart idag att självmant byta ut ordet mot något som passar bättre. För ärligt, är det verkligen ordet i sig man kämpar för eller är det en anledning att få ta strid mot det som skrämmer många mer? Nya tider, nya sätt att leva och att man måste dela sin landplätt med människor som inte ser ut på det sätt vi är vana vid.

Vi mår bara dåligt av att krampaktigt försöka hålla oss kvar i det förflutna. Det är något som även våra politiker bör tänka på. Till exempel den Sverigedemokratiska riksdagsmannen Björn Söder, nästa gång han beställer sig lite fika.

För allting börjar med små steg. En negerboll som blir en chokladboll leder faktiskt framåt. Newsmill

De små stegen som blir till långa sjumilakliv.  Som blir till jämlikhet. Klokskap som jag hoppas du Camilla,  kan sprida vidare.

/Marita

SR

No Comments

bograhn

Samtidigt som feminister i allmänhet kritiserar all form av rasism så fortsätter de att generalisera om den heterosexuella vite mannen. Det om något är väl dubbelomoral?

Reply
Fi Västra Götaland

Hej igen bograhn
Vit man generaliseras genom hela samhällssystemet, vad vi gör ibland är att vi talar om det som finns ständigt närvarande, men inte syns. Den vite arbetande mannen utgör en norm som bara finns där, i a-kassan, sjukförsäkringen, pensionen, medicinsk forskning osv osv. Gång på gång ser vi hur typiska kvinnor och atypiska män, faller genom systemen om de inte uppträder som normen vit, heltidsarbetande man inom traditionellt mansyrke. Jobbar 8 timmar, 5 dagar/vecka, vid ev arbetsskada accepterar F-kassan det som just arbetsskada (vilket inte är fallet inom ex handel och andra traditionella kvinnoyrken, eftersom forskning “saknas”…) osv osv osv. Men däremot när det kommer till ex föräldraförsäkring, vård av barn så är det kvinnan som ses som föräldern.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.