Slit- och släng, VG:s politikers melodi

Visstidsanställningarna i kommunerna har ökat, skriver SvD och hänvisar till Kommunals Rapport Ständigt Standby . De osäkra jobben bär hela verksamheter i kommuner och landsting. Timvikarier är mest utsatta eftersom ofta aldrig vet hur en arbetsvecka ser ut. Eller nästa dag.  Eller om jobbet behöver att jag stannar kvar ett par timmar till. Finnas till hands,  alltid  redo.

Kenneth Krantz,regionschef för Svenskt Näringsliv skriver att “de flesta visstidsanställningarna leder till fast jobb” i en replik till LO Väst debattinlägg Stoppa missbruket av osäkra anställningar . Ett påstående som är ljusår från verkligheten för timvikarier i Västra Götalandsregionen och många kommuner.

Regionservice i Västra Götalandsregionen använder systematiskt slit och släng-metoden i sin personalpolitik. Timanställda får jobba i nästan ett år och sedan får de sparken.  Fast en timmis kan ju inte få kicken på papper, de rings helt enkelt inte in längre.  Och personal på arbetsplatsen får klara direktiv att nästan-1-åringen på inga villkor får arbeta. Och de får  heller inte  jobba inom Regionservice övriga verksamheter (städ, transport, kök m.m)  eller på en annan ort i regionen.

Vaffö gör di på detta viset då?!

LAS. Det är lagen om anställningsskydd som spökar.De som är rädda, ja det är samma politiker som är LAS-försvarare i det offentliga ljuset. I verkligheten gör de allt för att smita LAS. Och ingen synar bluffen, eftersom det finns många offentliga verksamheter som utnyttjar sin personal på samma sätt och bakom varje offentlig verksamhet finns det ju politiker som arbetsgivare.

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.