Samma hat här som där

När jag laddade ned Anders Behring Breiviks (ABB) manifest var jag orolig.  Orolig för att bidra till spridningen av en nyskapelse som skulle ge ABB den stjärnstatus han så innerligt önskar. Men manifestet är intet nytt under solen. Istället är det 1500 sidor hopkok av det hat som florerar i rasistiska och antifeministiska kretsar (påfallande ofta samma personer).  “Vanliga intetsägande” individer som tar skydd av internets anonymitet. Som tillsammans bildar hatpakt någonstans nära Dig. I kommentarer och i diskussionsforum på nätet,  i fikarummet på jobbet, i partiprogram och i debattartiklar. Terrorattentatet var och förblir en djävulsk handling, utförd av en person.  Men hans sätt att se på världen, är ingen enskild angelägenhet. Tvärtom. Tyvärr.

Extremister som bekämpar varandra har mer gemensamt än att avrätta oskyldiga.  För högerextrema kommer hotet från kvinnor (som inte inrättar sig i det patriarkala ledet), muslimer  och homosexuella.  För extrema islamister är fienderna exakt desamma, med byte av den religiösa riktningen. Som  spegelbilder.  Hotbilden (helt eller delvis) delas även av grupper och individer som äntrat finsalongerna, som inte delar kärleken till fysiskt våld, men likväl älskar att hata.  I politiska församlingar,  i lobbyorganisationer och en å annan myndighet.

Enligt nätforumsdiskussioner ändrar Sverigedemokraterna formuleringar i sitt principprogram under hösten.  Man ska “förtydliga det så att människor inte i onödan missförstår den hållning SD hela tiden har haft”.   Är det bara lösa rykten, eller gör SD gemensam sak med Fremskrittspartiet och fasadputsar?   Någon som vet?  Men på nätet kan man inte sudda. Inte radera debattartikeln med rubriken “Muslimerna är vårt största utländska hot”, som Jimmie Åkesson skrev 2009. Eller redigera valfilmen 2010 med muslimska kvinnor i burka som hotet mot (etniskt svenska) pensionärer.  Sverigedemokraterna som tillsammans med ND är de enda svenska partier som ABB inte klassificerar som “Cultural Marxists/suicidal humanists/capitalist globalists”. Inget hedersamt undantag.

Kan inte heller vara vidare upplyftande för Pär Ström, att hans anti-feministiska texter hyllas och sprids på nazistsajter.  Pär Ström är givetvis inte nazist, men han tycks inte vara särskilt bekymrad över vilka som använder hans uttalanden för rasistiska, homofoba och sexistiska syften.  ABB är naturligtvis inte synonym med Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson som värjer sig mot att dela samma islamofobiska grund.  Men SD:s männniskosyn lär förbli intakt,  trots en ev. retorik-make over.

Emellanåt är alltså disparata grupperingar  rörande överens. Och det handlar inte om att vara ense om att jorden är rund, utan om värdegrunder. Om synen på makt, på mänskliga rättigheter, på förtryck, på demokrati. Det är förstås viktigt att vi håller isär personerna, men vi ska inte blunda för att ideologier flätas samman, samverkar och reproduceras.

Baxnar ( byxnar) över ett blogginlägg där Pär Ström funderar över varför kvinnor tar över mannens klädesplagg, byxor (……..!) Och där han ställer frågan om det är ett led i ett maktövertag:

Ska det tolkas symboliskt att till och med den utpräglade herrlooken (se bilderna nedan) nu tas över av kvinnor och blir kvinnligt mode? Kan man vara lite fritänkande och fundera på om det ingår i startsträckan för det framväxande kvinnoväldet Amazonia? Ett symboliskt inslag i att ta makten, som kön? Genusnytt

Ett Amazonia som även antifeministen Elise Classon refererar till:

Ja, den ekonomiska makten håller långsamt på att byta kön, bekräftar professor Arne Jernelöv i sin aktuella bok ”Amazonia – den framtida värld där kvinnorna styr” (Institutet för framtidsstudier). Amazonerna var enligt den grekiska mytologin kvinnor som uppträdde som män. De ägnade sig åt jakt och krig och höll män fångna för att kunna bli befruktade när de ville ha barn. Kanske borde boken ha hetat Matriarkadia i stället. Den handlar nämligen om kvinnlighetens makt, en tyst och fredlig makt som sakta håller på att ta över världen. Elise Classon

Arne Jernelöv som alltså är upphovsmannen till “Amozonia”, kvinnoväldet som tar över världen, spekulerar i hur ett kvinnligt maktövertag ska kunna stoppas:

Den enda ”motkraft” jag kan se som skulle kunna stoppa kvin­nornas vidare frammarsch i samhället och vända utvecklingen är om fundamentalistiska religiösa rörelser vinner kraftigt ökad anslutning. Det spelar då mindre roll om det är kristna, muslimska eller andra rörelser. I så fall kan förbud för aborter och preventivmedel bli ett avgörande första steg. Jag tror själv att sannolikheten för detta är mycket liten.

För att stoppa de hotande kvinnorna, krävs alltså att religiösa fundamentalister tar plats med förbud för abort och preventivmedel.  Ryser när jag läser vad ABB skriver:

The Protestant liberal Church defends and encourages the ordination of women, divorce, abortion, the mass scale distribution of contraceptive pills and contributes to glorify homosexuality (including the ordination of homosexuals). When the Church resembles a minimalistic shopping mall, the female priest wears jeans, defends abortion and the mass scale distribution of contraceptive pills, defends the Jihad against the Israelis and lives a sexually active life; then what is the point? We must go back to our Catholic roots. We, the protestant nations of Europe should not forget that we were all Catholics once.

“Kvinnopräster klädda i jeans” , i byxor. Abort. Preventivmedel. Hbtq-skräck.

Många själar, några tankar.

För aktuell abortmotståndsdebatt, rekommenderas Veronicas “När kristen princip blir överordnad aborträtten .

Aktuellt om feminismen som hot och delade världsbilder:

Samma världsbild (om slående likheter mellan SD och Anders Behring Breiviks idéer) Expo

Terrordrömmen är ett heligt rike (om extremisternas likheter) Helen Lööw

Kjønnsforsker: Derfor ville Breivik angripe Gro (om feminismen som hot) vg.no

”Finns helt galna internettroll där ute” (om att vilja diskutera en mansdominerad musikbransch och mötas av dödshot) SvD

 

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

One Comment

Rädsla och feghet – den nya tidens ideal? | the A word

[…] Feministiskt Initiativ i Västra Götaland drar samma parallell som jag. Hatet är detsamma och en del av de citat som finns i bloggen får mig verkligen att lyfta på ögonbrynen. Hat kan bero på flera saker. Men jag tror att det vanligen har två huvudingredienser: rädsla och okunskap. Är det det 21:a århundradets nya ideal? […]

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.