Rosengrenska informerade om sitt viktiga arbete i Bryssel

En kvävande dimma i olika nyanser av brunt, ligger som ett tjockt täcke över myten av världens-mest-jämställda-och-jämlika-land.  Tobias Billström var inte ensam i att mäta människovärdet i pengar, en människosyn som också fick stöd av vår statsminister.  “Allvarligt”, konstaterade Johan Bäckman, docent i rättssociologi vid Helsingfors universitet. Allvarligt och fel ansåg  partierna och sällade sig till den gigantiska nätstormen. Alla utom Moderaterna.

Ett oavbrutet arbete för mänskliga rättigheter pågår dock hela tiden: 24/7. Måste erkänna att jag glömmer det ibland, men blev igår påmind via ett alldeles, alldeles underbart mail från Rosengrenska i Göteborg.  Rosengrenska som varit i Bryssel och informerat om sin viktiga verksamhet. Det gäller förstås papperslösas rätt till vård. Där  Västra Götalandsregionen och andra landsting tagit beslut om att inte avvisa sjuka.  Beslut, riktlinjer från ex VG finns längs ned.

Tack Rosengrenska, för att ni finns!!!

/Marita

Mailet från Rosengrenska:

GRATTIS!!!

… sa en av EUs politiker till oss i Rosengrenska/Röda Korset när de lyssnat 15 minuter på vad vi gör.
Det var möte i ett av EU-parlamentets giganthus i Bryssel. Jag lovade att hälsa alla detta.

Mötet presenterades såhär:

Committee of Regions’ 3rd Annual Dialogue between the Committee of the Regions and the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) on Multi-level Protection and Promotion of Fundamental Rights on Monday, 17 October 2011
in Brussels.

Inte för att jag har exakt klart för mig vad allt detta innebär, men vi var tre personer inbjudna att tala 15 minuter vardera –  tre olika bra exempel på hur man försvarar de grundläggande mänskliga rättigheterna för papperslösa i Europa.

Mötet samlade cirka 100 politiker från hela Europa, igår eftermiddag. 3 Svenskar kom fram efteråt och hälsade, bl.a.
Inbjudna att tala om bra exempel var en skolchef från Hamburg, en socialchef från Bryssel och jag, sjuksköterska från oss i Rosengrenska/Röda Korset i Göteborg.

Hur visste de att vi var så bra?
Rosengrenska har alltid varit helt oberoende politiskt, religiöst … ( förutom vårt mycket nära samarbete med Röda Korset, förstås!  Men vi har varit med i PICUM sedan 2005, kanske? se http://www.picum.org Det är PICUM i Bryssel som tipsat om oss.
Under åren har de/vi skrivit ganska många rapporter för att visa på hur de papperslösa har det. Den första rapporten vi deltog i handlade om papperslösas tillgång till hälsa – en jämförelse mellan 11 länder, där Sverige var i den sämsta gruppen i Europa – att enbart erbjuda sjukvård som skall betalas fullt av de papperslösa patienterna, även förlossningsvård t.ex.

Sedan har det skrivits rapporter om barnens situation, om papperslösa arbetare, om kvinnors utsatta situation, och mycket mer. Allt går att ladda ner eller beställa.

Några från PICUMs styrelse har varit och besökt oss och varit på mottagningen.
Förra heldagen i april 2011 var Eve Geddie och presenterade en rapport om kvinnors situation, hon har varit flera gånger i Sverige förut, t.ex. när vi hade en hearing i Riksdagen i Stockholm 2008.
I år har journalisten i PICUM, Nicola Flamigni varit hos på mottagningen och filmat och intervjuat våra patienter, han kommer tillbaka i november. I höst kommer tre PICUM-arbetsgrupper att träffas i Bryssel och jobba med hälsa, våld mot papperslösa kvinnor etc.

På mötet med EU-folket var det en man från Ungern som räckte upp handen och bara ville säga att vårt arbete var så viktigt!
– Ni förstår kanske inte alla hur viktigt det är med sjukvård. Inte minst för att hindra smittspridning, sa han.
Och så berättade jag om den statliga utredning som nu ligger och väntar på att skickas ut på remiss, men som Billström m.fl. stoppar. “Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet “ http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/169815
Den är så välskriven och väl underbyggd. Vi måste hjälpas åt så att den går ut i Sverige och diskuteras!

Det arbete vi gör uppskattas alltså. Inte bara av våra patienter.

Nu vet ni det – hoppas det stärker i höstmörkret!!!

+ inbjudan, påminnelse:
26/11 – Anna Gerge i Göteborg! Inbjudan till föreläsning lördagen 26 november kl. 13.00 till 16.00.
Arvid Carlssons hörsal på Medicinaregatan 3, hållplats Sahlgrenska. http://www.swepharm.se/upload/7159/vägbeskrivning.pdf
Gratis men anmälan i förväg via mail: 26nov@rosengrenska.org

Många av våra patienter har haft, och har svåra upplevelser, sover dåligt, lever med minnen och återupplevanden, har mardrömmar, ångest och svårt att koncentrera sig. Några får diagnosen PTSD, men vi är inte tillräckligt bra på att möta traumatiserade människor i Sverige, i världen idag. Anna Gerge är en fantastisk föreläsare som också skrivit flera böcker i ämnet.

Hjärtligt välkomna! hälsar Rosengrenska/Röda Korset i samarbete med IFMSA (läkarstudenter).

mvh
anne
stolt medarbetare i detta nätverk!

Frias artikel om att tydligare riktlinjer behövs

Sahlgrenskas som är bra som exempel, praktiskt och nedbrutet och vem som ansvarar för fortbildning och uppföljning

Paul Hunts rapport Mission to Sweden 2006

Argumentsamlingen 2009 “Varför ska asylsökande och papperslösa ha tillgång till sjukvård på lika villkor som svenska medborgare?” En redaktion från Rätt till vårdinitiativet har uppdaterat det argumentationsunderlag skrevs 2007.

För fler beslut i andra delar av landet/andra områden, gå till Rosengrenskas länksamling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.