Rapport inifrån en bunker

Skattechock!

skriker rubriken.  Men vad handlar det om? Egentligen.  Jag läser rapporten från SKL:s politikergrupp. Och ryser.  Inser snart att profetiorna författas inifrån en bunker, där all kontakt med verkligheten skurits av.  En mental bunker dit ljuset inte når. Där värlfärdssektorns arbeterskor inte får plats. Inte ges plats.  Men vänta, om bilder säger mer än 1000 ord, vad berättar rapporten? Egentligen.

Om SKL vill beskriva vårt samhälle idag och vår framtid med bilder, är allt mycket tydligt vilket kollaget visar:

Kvinnor får medverka i 4 av 15 bilder. Kvinnan handlar mjölk, den åldriga kvinnan kostar pengar, kvinnan portionerar mat åt hemlösa och kvinnan kräver solidaritet.  Ekonomin har männen hand om, oroar sig och har lösningar.  Framtidens bekymmer är männens.  Mannen med visakort-barnvagnen – ska man ropa “äntligen!”?  Synd att han tvunget måst illustreras med barn + cash.

Nu är ju inte politikergruppen på SKL på något sätt unika, Anders Borg trollar också bort kvinnorna från samhällsscenen. Tricket kallas Kvinnorna gynnas i budgeten.  Fast det är tvärtom: Alliansen har givit män mer i plånboken.  Anders & Co tror att vi går på skojeriet varenda budgetrunda. Det gör vi inte. 

Några axplock från rapporten ger en bitter smak av en unken människosyn:

Höjd pensionsålder
“Det gäller att stimulera och göra det möjligt för människor att stanna kvar på sina arbetsplatser längre, till exempel genom arbetsmiljöåtgärder.
 
Alltså: I en bunker vet man ingenting om hur det är att arbeta i slimmade verksamheter. Där vet man inte att allt färre ska utföra allt fler arbetsuppgifter på färre timmar. En ekvation som leder raka vägen till ohälsa. Och alltså ger högre kostnader. Och på sikt kortare livslängd. “Arbetsmiljöåtgärder” handlar om fler händer, ett lugnare tempo och tryggare arbetsförhållanden. Men det är nog inte vad SKL menar. Såklart.

Arbetskraft och arbetslöshet
“I rapporten Fler i arbete konstateras att det i dagsläget finns potential att öka antalet arbetade timmar främst i fyra grupper: unga, äldre (55-64 år), personer med utländsk bakgrund och kvinnor. År 2007 uppgick det totala outnyttjade arbetskraftsutbudet i dessa fyra grupper till motsvarande 380 000 heltidstjänster. Beräkningen består av arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande. Potentialen är således stor men det lär krävas stora insatser för att få ut en stor del av dessa grupper i arbete. (s 33

Alltså: invandrare och kvinnor är lata och svåra att anställa. SKL:s svar på arbetslöshetsfrågan.

En annan till lösning i SKL-paketet är privata försäkringar. Helt i linje med övriga slutsatser: piskan viner över arbetstiden: mer och hårdare och en avrundning med gräddfil för de som har mer än andra

Kanske dags att rekrytera tekniker för en human framtidsplanering. En maskiningenjör vet att en maskin som inte underhålls, innebär en högre driftskostnad och kortare livslängd. Och kräva att rapportskrivarna praktisera som undersköterska, köksbiträde, lokalvårdare, busschaufför. Låta dem arbeta under 1 år och sedan fundera över höjd pensionsålder och arbetets innehåll. Resultatet kommer att se helt annorlunda ut. Jag lovar.

Eller säkraste och minst tidsödande sättet: rösta rosa i september.

Ladda ned rapporten Framtidens utmaning här

– Marita –

2 Comments

Quinna

har nu skummat igenom rapporten efter tillväxtantagandena. De ligger på 1,2 respektive 1,4 %. Man tar sig för pannan! Någon nisse på SKL räknar kallt med att Sverige skall befinna sig i någon form av ständig lågkonjunktur för all framtid. De räknar helt enkelt med att MP och V tar makten för evigt!

Reply
svalin

Det är väl Alliansen som spökar och inspirerat tillsammans med en ekonomiska krisen. Allvarligt, ska det bli likadant som som under förra krisen, att kvinnor i offentlig sektor drabbas hårdast, blir sjukskrivna, aldrig blir rehabiliterade och sen får dålig pension?

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.