När lagom är som bäst

Ska strax se Desperate Housewives och tillbringar väntan med att läsa nya reaktioner på HEMMAFRUN over here.  Kristdemokraterna förefaller äga frågan om mamma tillbaka till hemmet, medan Allianskompisarna tyst tittar på.  Eller nja,  inte helt tyst, för när det handlar om kvinnor med annan etnisk bakgrund än svensk,  är hemmafrun tvärtom ett problem. Då äger Folkpartiet frågan och Kristdemokraterna lyser med sin frånvaro

Sanna Lundells sammanfattning säger det mesta:

Jag tror att det är det jämställda livet vi vill åt. Livet där vi inte behöver tänka hemmafru ELLER dubbelarbeta sig rätt in iväggen. Vore det inte bäst om man fick jobba lagom. Hänga med barnen lagom. SVenskt härligt underskattat ord: Lagom.

Inte antingen eller, utan både och. Lagom. Underbart!

/Marita

Regeringens utredning Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare

No Comments

FumikoFem

Jag kommer nog aldrig fatta vad folk ser i den heteronormativa kärnfamiljs-älskande smörjan på TV. Varför det är så intressant med något en blir påmind om varje eviga dag ändå överallt. Men så tänker jga om så¨mycket annat i populärkulturen, vad folk folk, feminister eller inte, att älska musik som är så misogyn och HBTQ-fobisk. Detsamma om litteratur och filmer. Inte undra på att jag inte känner mig hemma i denna värld, bland folk som bland medfeminister.

I just don’t get it, or I just don’t get people.

Men i alla fall, jag tycker det är konstigt att exempelvis Aftonbladet struntade i att nästan 50% av deras manliga läsare vill vara hemmamän. Däremot nämnde dom kvinnliga läsare. Så vas säger allt detta? Dom flesta vill vara hemma mer, kvinna som man, bara dom hade ekonomi för det. Slippa jobba liksom.

Reply
FumikoFem

Stavning, Fumiko, stavning… “vad folk folk,” ska vara “vad får folk,”, samt “jag” och inte “jga”, och andra stavfel. *sigh*

Reply
Fi Västra Götaland

Som hastigast, Fumiko; just wait, inom 10 år är ex jga med i SAOL. Vi kan därmed ses oss som föregångare:) skriver Marita från mobilen som kan ge väldigt spännande stavningsförslag:)

Reply
FumikoFem

Ha, ja. Vi får hoppas det kommer ned i ordlistan, tillammans med “okcså”, “itne” och “nje” och många fler… 😉

Reply
Fi Västra Götaland

“okcså”, känns ju helt korrekt, den tar vi absolut! Roade mig nyss med SAOL, som ju numera kan användas i WordFeud. Där kan vi få poäng för “mammig”, men inte för “pappig”, för det finns inte ett sådant ord. Och om det inte finns i SAOL, finns det ju inte på riktigt…..Sökte på “helikoptermamma” som var ett sk nyord runt 2007, men ingen träff, kanske kommer det med i nästa upplaga? Finns iaf beskrivet i “Språkvård” Tidskrift utgiven av Språkrådet 2007:

helikoptermamma överbeskyddande mamma. 2005
• Nu varnar experter för helikoptermammor
som hela tiden övervakar,
skyddar och sköter sina barns liv. […]
Hjälp barnen att hantera motgångar på
egen hand. Expressen 8.11.2005
• Helikoptermammor är morsor som
ständigt kretsar kring de vuxna barnen,
oförmögna att släppa taget om dem.
[…] Efter debatten om curlingföräldrar
lanseras begreppet helikoptermödrar
i Storbritannien, skriver den brittiska
tidningen Daily Mail. Aftonbladet
8.11.2005
[efter eng. helicopter mother]

Behöver väl inte påpeka att helikopterpappan naturligtvis inte fanns/finns………..
/Marita

Reply
FumikoFem

Typiskt det känns med begreppet “helikoptermamma”, och att det inte finns något motsvarande för män. Vilket jag tror har mycket att göra med att när en man beter sig så, så är han bara “mannen i huset”, en “förebild” och tar sitt ansvar som pappa… Medan kvinna förväntas det av eller så blir hon för “mammig”.

Ett exempel på könsnormer och stereotyper.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.